To je to što me zanima!

Istražuju lijek protiv bolova koji se koristi i u Hrvatskoj: 'Moguće su infekcije, čak i one fatalne...'

Ocjena ovog lijeka je započela na zahtjev finske agencije za lijekove jer su u Finskoj zabilježeni slučajevi agranulocitoze vezani uz metamizol, unatoč postroženju mjera za minimizaciju rizika...
Vidi originalni članak

Lijekovi protiv bolova na bazi metamizola, koji se koriste i za snižavanje povišene tjelesne temperature, pod povećanom su lupom europskih regulatornih tijela zbog rizika od pojave agranulocitoze, stanja koje može dovesti do ozbiljnih, pa čak i fatalnih infekcija, izvještava Novi List.

Na domaćem tržištu iz te skupine analgetika su za upotrebu odobreni  Analgin, Alkagin i Metamizolnatrij hidrat. U ljekarnama se mogu dobiti samo na liječnički recept. Neke države su se iz predostrožnosti odlučile povući lijekove s metamizolom s tržišta, dok iz HALMED-a poručuju kako kod nas sve ostaje isto dok se na razini EU ne procijeni stvarni rizik od pojave agranulocitoze, piše Novi List.

CHNRONOVA BOLEST, KOLITIS... Znanstvenici nabasali na 'sveti gral' u liječenju bolesti crijeva

- U informacijama o lijeku za različite lijekove koji sadrže metamizol, agranulocitoza je trenutačno uvrštena kao rijetka nuspojava koja se može javiti u manje od 1 na 1000 osoba ili vrlo rijetka nuspojava koja se može javiti u manje od 1 na 10.000 osoba - navode iz HALMED-a za spomenuti medij.

TEŠKE NUSPOJAVE Uzela je lijek koji Hrvati često koriste, a onda je počeo pakao! Liječnici: ‘Ovo je vrlo rijetko...‘

Ocjena ovog lijeka je započela na zahtjev finske agencije za lijekove jer su u Finskoj zabilježeni slučajevi agranulocitoze vezani uz metamizol, unatoč postroženju mjera za minimizaciju rizika. Slijedom posljednjih izvješća o prijavljenim slučajevima u Finskoj, lijek je tamo povučen s tržišta.

VELIKI NAPREDAK Američka Uprava za lijekove odobrila prvi lijek za masnu jetru: 'Vrata za očajni problem'

Na Europskom povjerenstvu sad je da ocijeni rizik od pojave agranulocitoze za sve lijekove koji sadrže metamizol koji su odobreni unutar EU-a u različitim indikacijama. Procjenjivat će se također i odnos koristi i rizika primjene navedenih lijekova te će se donijeti preporuka o eventualnom povlačenju.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare