To je to što me zanima!

Iranski šef diplomacije u rijetkom posjetu Egiptu

Egipatski ministar vanjskih poslova Badr Abdelati je u srpnju otputovao u Teheran kako bi prisustvovao inauguraciji iranskog predsjednika
Vidi originalni članak

Iranski ministar vanjskih poslova Abas Aragči sletio je kasno u srijedu u Kairo radi razgovora s egipatskim dužnosnicima, što je prvi takav posjet u više godina, a odvija se u sklopu turneje po Bliskom istoku u trenutku raširene zabrinutosti zbog mogućeg šireg sukoba u regiji s Izraelom. Napetosti su visoke dok se očekuje izraelski napad na Iran radi odmazde zbog iranskog raketnog napada 1. listopada, do kojeg je došlo nakon naglo eskalirajućeg sukoba između Izraela i proiranske libanonske milicije Hezbolaha.

Aragči je stigao radi "važnih razgovora s visoko pozicioniranim egipatskim dužnosnicima koji će se održati sutra (četvrtak)", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Esmail Bagei u objavi na društvenoj platformi X u srijedu, nakon njegova posjeta drugim zemljama, uključujući Saudijski Arabiju, Irak i Libanon.

Odnosi između Egipta i Irana su posljednjih desetljeća uglavnom bili opterećeni neslaganjima, no dvije su zemlje intenzivirale diplomatske kontakte na visokoj razini otkako je prošle godine izbila kriza u Gazi, gdje Egipat nastoji djelovati kao posrednik.

Egipatski ministar vanjskih poslova Badr Abdelati je u srpnju otputovao u Teheran kako bi prisustvovao inauguraciji iranskog predsjednika.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare