To je to što me zanima!

Inspektorat MUP-a o pogonu CIOS-a koji je gorio: 'Nije prošao naš tehnički pregled'

Prema MUP-u pogon tvrtke Eko Flor Plus, koji je dio CIOS grupe nema valjanu uporabnu dozvolu i pitanje je kako je to radilo. Inspektorat zaštite od požara su totalno izignorirali te ih nisu zvali na tehnički pregled
Vidi originalni članak

Krim policija ima pune ruke posla otkako je u srijedu poslijepodne buknuo požar u sortirnici plastičnog otpada tvrtke Eko Flor Plus u Zaprešiću. Unutra je gorjelo na stotine tona otpada, a hala pogona je pred urušavanjem. Kako smo doznali od vatrogasaca, unutar njihove tvrtke hidranti su bili van funkcije, doslovno suhi, a MUP je za 24sata potvrdio kako pogon nikad nije prošao njihov tehnički pregled.

Zadnji podatak kojeg je inspekcija zaštite od požara imala da je objekt u gradnji, prema važećoj građevinskoj dozvoli od 6. srpnja 2022. godine, izdanoj od strane Odsjeka za prostorno uređenje i gradnju, Ispostava Zaprešić.

SJEDNICA VLADE VIDEO Plenković: 'Nadležna tijela će istražiti uzrok požara koji je buknuo u Zaprešiću'

- Izgradnja je odobrena navedenom građevinskom dozvolom u čijem je izdavanju, između ostalih kao javnopravno tijelo, sudjelovala i Služba za inspekcijske poslove Područnog ureda civilne zaštite Zagreb. Služba za inspekcijske poslove nije pozivana na tehnički pregled u postupku izdavanja uporabne dozvole za predmetni zahvat - rekli su nam iz Inspekcije. 
 
Naime, prema proceduri, nakon dovršetka izgradnje, u ovom slučaju, objekata (hale 1 i hale 2) te trafostanice, nadležno tijelo graditeljstva trebalo je sazvati tehnički pregled za izdavanje uporabne dozvole, a u kojem postupku također sudjeluje i inspektor zaštite od požara, eksploziva i oružja Službe za inspekcijske poslove.

NAJVEĆE EKO BOMBE Inspekcija je utvrdila da je sve OK nakon buktinje u Zaprešiću, a nema čak ni zagađenja?
 
- Prilikom tehničkog pregleda, inspektor zaštite od požara, eksploziva i oružja utvrđuje jesu li objekti i građevine u smislu zaštite od požara izvedeni u skladu s odobrenom projektnom dokumentacijom. Sukladno navedenom, prilikom obavljanja tehničkog pregleda, inspektor provjerava i je li predviđena hidrantska mreža u ispravnom stanju te sve dokaze da su mjere zaštite od požara izvedene sukladno odobrenoj projektnoj dokumentaciji s važećim dokazima kvalitete izvedenih radova te ugrađenih materijala i ispitivanja - navode iz MUP-a.

Unatoč tome što pogon nikad nije pregledan, dobili su dozvolu za rad Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštite okoliša Zagrebačke županije. U njima je taksativno navedeno što su sve ispunili kako bi dobili tu dozvolu, no pregled MUP-a nigdje nije naveden. Pitanje je za inspektore i kriminaliste tko je to i zašto omogućio. Inače, s obzirom na to da je taj dio pogona i hala za rušenje, jasno je da neće biti novog tehničkog pregleda. Ako izgrade novi, bit će pod većom kontrolom MUP-a.

ZAMJENIK GRADONAČELNIKA ZA 24SATA I dalje se dimi u Zaprešiću: 'Zrak je u redu. Što se tiče sigurnosti, sve je kako je i bilo i prije...'

Ranije su se oglasili iz zaprešićkog Eko Flora Plusa povodom brojnih špekulacija. 

- Ističemo kako je hidrantska mreža na predmetnoj lokaciji zakonito izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom za potrebe ranije izrađenih objekata koji su posjedovali uporabnu dozvolu te se ista djelomično koristila i tijekom cijeloga trajanja vatrogasne intervencije - rekli su.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • kljun 22.06.2024.

    spalionica smeca

  • vilim1234 22.06.2024.

    Kako se prazne i oslobađaju skladišta za novi otpad,

  • Cipelcug 22.06.2024.

    Županijska služba je ofrlje odradila svoj posao.

Komentiraj...
Vidi sve komentare