To je to što me zanima!

Inflacija i dalje pada: U lipnju na 2,4 posto, najviše su rasle cijene hrane, pića i duhana

U odnosu na svibanj 2024. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, ostale su na istoj razini.
Vidi originalni članak

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u lipnju 2024. u odnosu na lipanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 2,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

U odnosu na svibanj 2024. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, ostale su na istoj razini.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa promjene za Usluge iznosi 5,5%, za Hranu, piće i duhan 2,1%, za Industrijske neprehrambene proizvode bez energije 1,5%, a za Energiju -0,5%, navodi se.

PODACI DZS-A Inflacija u padu: U svibnju pala na 3,3 posto, najviše su rasle cijene u restoranima i hotelima

Porast stope promjene na mjesečnoj razini procijenjen je za komponente Usluge, za 0,6%, i Hrana, piće i duhan, za 0,3%. Istodobno je, prema prvoj procjeni, pad stope procijenjen za komponente Energija, za 1,2%, te Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 0,2%.

Očekujem usporavanje inflacije, rekao je Primorac u izjavi uoči konferencija Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) "Održivi porezni sustav: politika, praksa i perspektive". 

PROJEKCIJE Ministar Marko Primorac tvrdi: Očekujem usporavanje inflacije

Ponovio je projekcije Ministarstva financija o inflaciji u 2024. godini od 3,1 posto. Dometnuo je da će ministarstvo u domeni fiskusa učiniti sve da ne pridonese rastu inflacije, ali i podsjetio da se inflacija tretira prvenstveno u domeni monetarne politike.

 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Luna777 02.07.2024.

    Statistika je očito skup netočnih podataka, tako i ova inflacija koja je puno veća za građane nego li to prikazuju. Cijene rastu svakodnevno, a eto i sada nam se "prijete" da će sve zbog turizma poskupjeti. Cijene kao u Njemačkoj, a naše plaće i mirovine Balkanske.

  • Car.Mrgud 02.07.2024.

    Po čemu se točno očituje i razaznaje "pad inflacije"? Po svakodnevnom rastu cijena? Daj onda pusti nek raste inflacija a nek padaju cijene. Kaj ....š?

  • Miške 02.07.2024.

    AP mu naredio da mora lagati

Komentiraj...
Vidi sve komentare