Miješana pizza ne može proći bez šunke, koja je uz rajčicu, sir, gljive i masline nezaobilazni dio ovog talijanskog jela. Zanimljivo je da u Pravilniku o mesu i mesnim proizvodima koji razlikuje ukupno pet vrsta šunke, one za pizzu zapravo nema.
POGLEDAJTE VIDEO:
Spominje se šunka u ovitku, zatim suha, dimljena i kuhana šunka te šunkarica. Potošači se često pitaju kako je moguće da kilogram dimljene šunke u trgovini košta npr. 80 kuna, a šunka za pizzu se može kupiti već za 20 kuna po kilogramu. Kvaka je u tome što je šunka koju znamo zapravo dimljeni svinjski but, dok se ona za pizzu u pravilu radi od komadića mesa lošije kvalitete.
Riječ je o komadićima svinjskog i goveđeg mesa kojima se dodaju i razni aditivi i emulgatori koji čuvaju oblik šunke. Takva šunka namijenjena je prvenstveno za pizze, a svrha joj je da se na visokim temperaturama pri pečenju očuva njena tekstura.
Mnogi se potrošači pitaju zašto se takav proizvod naziva šunkom, ako zapravo nije riječ o ‘klasičnoj’ šunki već o proizvodu napravljenom od komadića mesa. Prehrambeni stručnjaci odgovaraju da to može biti svojevrsno zavaravanje kupaca te da definicija šunke za pizzu zapravo i ne postoji.
Za ovotjedno testiranje na slijepo kupili smo pet različitih šunki za pizzu i stavili ih pred Gastrožiri 24sata.
Izgledom su sve bile drukčije i razlikovale su se po obliku, boji, količini masnoće... Razlike su postale još veće nakon što je žiri šunke počeo kušati. Ona kupljena u mesnici Kudelić bila im je najukusnija.
Većini članova žirija svidjeli su se njezini miris i začini, ali i struktura. Šunka Rozeto, koju smo kupili u Billi i koja je najskuplja, u pravilu je dobila dobre ocjene. Nekima je bila mrvicu preslana i premasna.
Ona robne marke Plodine, koja je u ovotjednom testiranju na trećemu mjestu, žiriju je bila poprilično slana i mekane strukture, a šunka robne marke Spar bila im je prezačinjena. Gavrilovićeva šunka za pizzu u ovotjednom je testiranju naslijepo dobila najlošije ocjene.
Žiriju se njezin miris, koji ih je podsjetio na miris kuhanog graha, ali i okus ovaj put nije baš svidio.