To je to što me zanima!

'Imate ovu kovanicu od dva eura? Vrijedi čak 5900 dolara!'

Europska unija u određenim situacijama na tržište plasira posebne kovanice u ograničenim serijama, što s vremenom postaje iznimno vrijedno...
Vidi originalni članak

Rijetke kovanice od dva eura trenutno su vrlo popularne. Naime, EU u određenim situacijama na tržište plasira posebne kovanice u ograničenim serijama, što s vremenom postaje iznimno vrijedno. Osobito posebne su kovanice koje se izdaju samo u malom broju, a koje kolekcionare često koštaju malo bogatstvo. Ovo također uključuje rijedak poseban novčić iz Kölna, koji sada vrijedi i po 1.000 puta više, navode njemački mediji.

Poseban kovani novac “Kölnska katedrala” u Njemačkoj je izdan ukupno 30 milijuna puta.

Međutim, nije jasno koliko je kovanica još u opticaju, piše Fenix magazin.

Provjerite svoje novčanike Ako imate ovu kovanicu od dva eura, pravi ste sretnik: Za nju možete dobiti i do 4000 eura!

Kovanica od dva eura s katedralom u Kölnu bila je šesta posebna kovanica u seriji “Savezne zemlje I” Saveznog ministarstva financija. Nepravilni reljefi, kod kojih, između ostalog, motiv u sredini nije okrugao ili su vidljive ogrebotine, na eBayu se prodaju već za 2.500 eura – 1250 puta više od originalne vrijednosti.

Fotografiju kovanice pogledajte OVDJE.

Na kovanici se Kölnska katedrala može vidjeti u zlatu dok ispod malim slovima piše “Sjeverna Rajna-Vestfalija”. Zlatni motiv je okružen s ukupno dvanaest zvjezdica, a na dnu je navedena godina 2011. Toj kovanici će u narednim godinama još i rasti vrijednost, a najavili su da će kovati i novu posebnu seriju kovanica od 2 eura. 

ZLATNE I SREBRNE KOVANCIE Crna gušterica je u potpunosti rasprodana! Hrvati su poludjeli za novim kovanicama HNB-a

Ipak, Sjeverna Rajna-Vestfalija će morati pričekati do 2027. godine jer će tek tada drugi posebni novčić iz Sjeverne Rajne Vestfalije biti pušten u opticaj, a i on bi mogao postati vrijedan predmet za kolekcionare.

Jedna od takvih je kovanica je i ona od dva eura s likom princeze Grace Kelly.  Monaco je iskovao 20.001 kovanicu s njezinim likom, a kroz sedam godina, sve su otišle na tržište, dok je jedna poklonjena njezinom sinu princu Albertu II. 

Dramatično raste i vrijednost kovanicama koje su kovane s nekom greškom. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • el_comandante 29.09.2024.

    A na njuškalu cijena 2,60 eura.

  • komentator/Luka 29.09.2024.

    za 2 eura kupiš 5900, koliko bi tek vrijedila posebna novčanica od 500 eura!

  • dikan 29.09.2024.

    jučer je vrijedila 2500e

Komentiraj...
Vidi sve komentare