To je to što me zanima!

'Imamo katastrofalnu situaciju. Ne mogu konobaru dati 3000 €'

Predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Jakominić kaže da su ugostitelji pravovremeno upozoravali na odljev konobara u inozemstvo i druge nevolje s kojima se suočavaju
Vidi originalni članak

Manjak konobara tek je vrh ledenog brijega koji strši iznad površine mora drugih problema s kojima se susreću ugostitelji u Hrvatskoj. Predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Jakominić kaže za N1 da su ugostitelji pravovremeno upozoravali na odljev konobara u inozemstvo i druge nevolje s kojima se suočavaju u poslovanju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

'Ne mogu konobaru dati 3000 eura…'

Ugostitelji, kaže, neprestano apeliraju da im se omoguće bolji uvjeti otkako je stopa PDV-a u ugostiteljstvu dignuta na 25 posto.

JEDVA SU JE SVLADALI Pijana Karlovčanka rekla da će ubiti konobara. Tražila troduplu žesticu, policiji vikala: Govna!

- Ne mogu ja odlučiti da mi konobar ima 3000 eura plaće, ako moji poslovni rezultati to ne mogu pratiti. A da bi se to moglo, tražili smo spuštanje stope PDV-a u ugostiteljstvu koja je najveća u EU, promjenu poreznih stopa na plaće, legalizaciju napojnice, reguliranje privremenog i povremenog rada, vaučere za rad... cijeli niz načina na koje bi se moglo omogućiti nekome tko želi raditi da radi legalno. Htjeli smo da se osigura povremeni rad pa da možete pozvati frenda kada vam je gužva u kafiću da vam “uleti” na tri, četiri sata. Naravno, da mu to platite i da sve bude legalno. To bi rasteretilo i svadbe i razne druge evente. Međutim, ništa od toga nije se dogodilo pa sada imamo katastrofalnu situaciju - objašnjava ovaj riječki ugostitelj.

Kako tvrdi, problem Jakominić vidi u turizmu, odnosno onome u što je Hrvatska pretvorila turizam.

- Nama je turizam nacionalna strategija, a to je najgora moguća strategija. Turizam je super stvar, ali trebao bi biti dodana vrijednost i aktivnost. A mi smo sve karte bacili na njega pa imamo 90 dana ekstremne sezonske špice u godini, kada ne stignemo sve odraditi niti forsirati domaće proizvode jer ih nemamo dovoljno. Sve moramo uvoziti jer ničega nemamo dovoljno. Mi za tih 90 dana u godini angažiramo ogromne resurse. Smještajni kapaciteti, apartmani i hoteli, tankovi za pivo i vino, frižideri… sve to stoji prazno sljedećih 270 dana i čeka novu sezonu - rekao je.

'Gost ostavi 20 centi, uzme račun pa nastane problem'

Dugo su ugostitelji čekali i na novi model fiksalizacije napojnica koji se počeo široko primjenjivati s početkom ove godine, a omogućava kartično plaćanje napojnice preko POS uređaja. Jakominić kaže da je i on to željno iščekivao, ali se razočarao.

SVE BILO PUNO LJUDI Mladić nešto šmrkao na terasi kafića u Slavonskom Brodu. Policija ga privela u postaju

- Veselili smo se legalizaciji kartičnih napojnica, no odlučeno je da se mora fiskalizirati i gotovinska napojnica. A način na koji je to određeno neizvediv je. To je možda izvedivo u restoranima s Michelinovom zvjezdicom gdje imate tri konzumacije za večer i gdje gostu donesete kuvertu s računom, a on vam da karticu ili gotovinu pa vi to fiskalizirate i imate dva računa. Ali kad radite u kafiću pa vam netko ostavi 20 centi napojnice i ode, vi ste u problemu. On je po zakonu dužan uzeti račun, a vi morate tih 20 centi fiskalizirati točno na taj račun koji je odnio. Znači, ako ne zapamtite broj računa, u prekršaju ste ili s tih 20 centi morate trčati do blagajne kako biste ih pridružili računu. Fiskalizaciju napojnica trebalo bi urediti tako da na kraju dana konobar prebroji koliko je bakšiša dobio i onda to pridruži računima koje je fiskalizirao - istaknuo je za N1 Jakominić i dodao kako “sve što se ovdje radi, radi se nekako bezveze”.

Idi na 24sata

Komentari 58

  • arow 22.02.2024.

    Radi prijatelju a ne kafić od 4 stola ,dvije konobarice i mercedes vani

  • smrekovaca 22.02.2024.

    placu ne mozes dati a kavu naplatis pet eura

  • cisab 22.02.2024.

    Nedostatak morala postovanja ljudskosti vas je ostavio bez radnika. Ljudi su otisli gdje ih se postiva. Sami ste krivi zbog bahacenja. Znam ugostitelja koji poslije svake sezone kupi stan. Samo lazete sad bi da vam drzava omoguci da mozete i dalje krast i varat. Pogledajte samo vase cijene u sezoni lazljivci

Komentiraj...
Vidi sve komentare