To je to što me zanima!

Idejni tvorac doner kebaba umro u 80. godini u Berlinu

Kadir Nurman je 1972. godine u zapadnom Berlinu otvorio kiosk u kojem je počeo prodavati pečeno meso i salatu u kruhu sličnom lepinji. Ubrzo je osvojio Europu
Vidi originalni članak

Turski imigrant kojega se smatra tvorcem doner kebaba, umro je u Berlinu u 80. godini, piše BBC.

Kadir Nurman je 1972. godine u zapadnom Berlinu otvorio kiosk u kojem je prodavao pečeno meso i salatu u kruhu sličnom lepinji. Primijetio je brzi tempo života u tome gradu te je mislio da će se užurbanim Berlinčanima svidjeti jelo koje mogu nositi u ruci i jesti.

Sočno meso, rezano s ražnja koji se okreće, s raznim dodacima i umacima, ubrzo je postalo jedno od najpopularnijih jela brze hrane u Njemačkoj, ali i u ostalim državama. Udruga turskih proizvođača donera je 2011. godine potvrdila Nurmana kao "tvorca" kebab donera. Samo u Njemačkoj je otvoreno oko 16 tisuća malih restorana u kojima se može kupiti doner, a više od tisuću ih ima samo u Berlinu.

Njemačke tvrtke koje proizvode meso i aparaturu za pečenje "drže" čak 80 posto europskog tržišta. Nurman, koji je emigrirao u Njemačku 1960. godine, nije patentirao svoj "izum" te nije zarađivao od patenta. No, sudeći prema intervju iz 2011. godine zbog toga mu nije bilo žao nego je bio sretan što je tako veliki broj Turaka mogao živjeti od donera i da ga jedu milijuni ljudi.

Idi na 24sata

Komentari 69

  • VIC3148 28.10.2013.

    jel.a sam u Berlinu kebab i zaista je bio bogat i nadasve ukusan.neko je napisao*brza hrana*što je htio reći da nije zdrava, a moram napisati da nije upravu.iz drugi dijelo grada Berlina dolazili su prijatelji i kupovali u toj pečenjarnici kebab. zaista je bio vrhunski dobar.

  • ZIBEL BOY 1982 28.10.2013.

    Najbolji kebab u Zg i okolici je u ČOP-ČOP Zaprešić

  • beloam 27.10.2013.

    gyros je os svinjskog mesa izrezanog na fete i onda se stavlja na razanj...döner kebab je od mlivenog mesa i sigurno ne od svinjetine....ukusi su totalno razliciti iako je sistem pecenja isti

Komentiraj...
Vidi sve komentare