Izgleda da su ljudi zaboravili kakav je sladoled bez umjetnih boja i aroma. Zato sam odlučila svoje omiljene kombinacije okusa pretvoriti u slasni hladni desert. Tako svoje motive objašnjava Iva Baković (37), vlasnica Slatke tvornice Medeneko, u kojoj proizvodi sladolede od cikle, raženoga kruha, čaja, plavog sira i mlaćenice. Zvuči vrlo egzotično, no to su 100 posto hrvatski proizvodi, koje možete probati u Samoboru, gdje Iva ima slastičarnicu.
- Kod nas ćete uvijek naći nešto novo. Ovo je tek početak, ideja je mali milijun - najavila je.
Iako su otvoreni samo desetak dana, zadovoljnih mušterija ne manjka.
- Svi su bili jako zainteresirani za naš sladoled, nisu se uopće zgražali nad neobičnim okusima - zadovoljno kaže Iva. Komentirala je kako se kupci ne suzdržavaju probati niti najneobičniji od svih sladoleda. To je onaj s plavim sirom i orasima.
- Gosti kažu kako dobro paše s vinom - rekla je.
'Sami radimo i kekse koje miješamo sa sladoledom'
Iva voli sve svoje deserte pripremati sama i od domaćih sastojaka. Tako, osim sladoleda za koje sama smišlja recepte, peče kolače.
- Svi sastojci su domaći, koristim voće iz svog i prijateljičina voćnjaka. Sve radimo sami, čak i kekse koje miješamo sa sladoledom - rekla je.
Najbolje se prodaje sladoled od čokolade s dodatkom bermeta.
- To je tradicionalni samoborski liker na bazi vina i pelina. Njemu se dodaju razna začinska bilja - otkrivaju u Ivinoj slastičarnici.