To je to što me zanima!

I pilot zrakoplova preživio pad Airbusa 310 u ocean?

Spasioci su u čamcu za spašavanje čak osam sati nakon nesreće našli živo 5-godišnje dijete. Odveli su ga u bolnicu. Al-Arabiya javlja da je živ i pilot
Vidi originalni članak

Osim petogodišnjeg djeteta, prema pisanju Al-Arabije, pad aviona u Indijski ocean preživio je i pilot zrakoplova.
- Još ne znamo nacionalnost ni spol spašenog. Tek su nam javili s Komora da je netko spašen - rekao je glasnogovornik jemenske zrakoplovne kompanije, Mohammad al Sumari. Policija s Komora javlja da je spašeno malo dijete. Našli su ga u čamcu za spašavanje. Brodom su ga prevezli na obalu i na putu je prema bolnici u Moroniju. Nije poznato da li je on jedini preživjeli.
- Jedno dijete je živo i nadamo se da ćemo ih naći još - rekao je Abdulkhalek al-Kadi, direktor kompanije Yemenija, čiji je avion.
Airbus 310, koji je letio iz Jemena za otočje Komori srušio se s 153 ljudi nedaleko cilja oko ponoći po lokalnom vremenu. Odmah su poslane ekipe u potragu, francuski vojni zrakoplovi poletjeli su iz svojih baza na otocima Mayotteu i Reunionu, a iz Mayottea je isplovio i francuski vojni brod. Oko osam sati ujutro jedan je brod pronašao olupinu aviona nedaleko afričke obale i tri tijela. Zrakoplov je nestao s radara 15 minuta prije planiranog slijetanja u Moroni, odnosno oko pet do deset kilometara od obale. Nakon što se javio kontroli leta i najavio slijetanje, kontrola je izgubila svaki kontakt s avionom. Vremenski uvjeti su u tom trenutku bili dosta nepovoljni, puhao je jak vjetar, a more je olujno. Uzroci pada aviona su još nepoznati.
U Airbusu 310 bilo je 142 putnika i 11 članova posade, a neki mediji navode i broj od 147 putnika.  Putovali su iz Pariza preko glavnog jemenskog grada San'a do Moronija, jednog od otoka Velikog Komorija. Najviše je putnika s Komorija, a francuske su vlasti objavile da je u zrakoplovu bilo i 66 francuskih državljana, jedan Palestinac, jedan Kanađanin, dvoje Marokanaca, dva Etiopljana i jedan Filipinac. Zamjenik direktora za civilnu avijaciju Komorija, Abdul Qader rekao je kako je na letu bilo i nekoliko obitelji, te najmanje tri bebe. Ovo je drugi Airbus koji se srušio u more ovoga mjeseca, nakon nesreće Air Franceova Airbusa A330-200 na letu iz Brazila 1. lipnja. Otočnu državu Komori čine tri vulkanska otoka smještena u Mozambičkom kanalu, 300 kilometara sjeverozapadno od otoka Madagaskara i jednako toliko udaljena od afričke obale.

LETJELI POKVARENIM AVIONOM?
Avion kompanije Jemenija koja je 51 posto u vlasništvu jemenske vlade, a 49 posto u vlasništvu Saudijske Arabije, poletio je iz zračne luke Charles de Gaulle u Parizu u ponedjeljak. Sletio je u Marseille, nastavio za glavni grad Jemena, pa do Moronija na Komoriju. Srušio se neposredno pred zračnom lukom.
- Taj Airbus 310 smo 2007. godine pregledali i našli niz kvarova, a zrakoplov se otada nije vratio u Francusku - rekao je francuski ministar prometa Dominique Bussereau i dodao da zračna kompanija nije na crnoj listi, no da su jemenski avioni morali prolaziti stroge kontrole te da su čelnici kompanije trebali uskoro razgovarati sa komisijom za sigurnost Europske unije.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • sussi 30.06.2009.

    daj Bože da ih nađu još , preživjelih , beba je sretnica.

  • real 30.06.2009.

    pratim na rumunjskj TV emisiju o avionskom nesrecama ( mada mislim da su nakon zadnjih nesreca reducirali emisije), bilo je i o zamjenskim djelovima, cak u AirForce 1 , avion Clintona pronadjeni su neodgovarajuci djelovi...

  • dlovnicki 30.06.2009.

    Hvala ti Boze na ovom spasenom djetetu...ovo je prestrasno..

Komentiraj...
Vidi sve komentare