To je to što me zanima!

HZJZ objavio važno upozorenje zbog ekstremnih vrućina. Evo u kojim će gradovima biti najgore

Iz HZJZ-a upozoravaju na ekstremno visoke temperature, a u srijedu se očekuje vrhunac. Više regija u zemlji je pod crvenim alarmom
Vidi originalni članak

Za područje cijele Hrvatske na snazi je meteoalarm zbog iznimno visokih temperatura Vrhunac toplinskog vala očekuje se u srijedu. Kako prognozira Državni hidrometeorološki zavod, najviša dnevna temperatura u utorak će većinom biti između 31 i 36 °C.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zbog novog toplinskog vala, upozoravaju na ekstremno visoke temperature, a u srijedu se očekuje vrhunac. Više regija u zemlji je pod crvenim alarmom. Najgore će biti uz samu Jadransku obalu, odnosno u Rijeci, Splitu i Dubrovniku, a za vikend je upaljen i najviši stupanj upozorenja za Zagreb, Osijek i Karlovac.

- Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi - stoji u upozorenju.

POGLEDAJTE KARTU Ekstremne vrućine na Balkanu: Vrući afrički zrak stigao i u nas. I Albanci i Srbi se prže na +40°C NESNOSNE VRUĆINE Vruća kupola nad SAD-om, 'prži' zapadnu obalu: U Las Vegasu je pao rekord, izmjerili čak 48 °C!

Tijekom noći neće biti ugodno za dobar i kvalitetan odmor, osobito duž obale, što mnogima može utjecati na raspoloženje i radnu učinkovitost tijekom dana. Vrućina meteoropatima i kroničnim bolesnicima može uzrokovati dodatne zdravstvene tegobe pa im se savjetuje pridržavanje uputa liječnika, navode iz DHMZ-a u biometeorološkoj prognozi.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) navode kako se važno držati pratite naputke za zaštitu od vrućina.

Jedan od načina da se zaštite jest da rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, točnije negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Možete se samo  osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi i jedite češće male i što tekućije obroke.  Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. „smoothie“ ili spravite laganu juhu, da organizmu vratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

BUDITE NA OPREZU Paklene vrućine! Stiže crveno upozorenje zbog toplinskog vala. Evo gdje će biti najgore

Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom (npr. građevinski radnici) se trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i popiti 1 i 1/2 čašu vode svakih 30 minuta. Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi.

Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka. Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela.

NA SNAZI METEOALARM Paklene vrućine i temperature preko 36 °C. DHMZ: 'Zaštitite se, može utjecati na zdravlje'

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe s kroničnim zdravstvenim problemima. Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Ako je moguće, otvorite sve prozore ili podignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati, kada je vanjska temperatura niža.

SVE PREPORUKE HZJZ-A PROČITAJTE OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • reno1 09.07.2024.

    Zuja je zakon...da hoce barem potrajati...

  • komentator/Luka 09.07.2024.

    idu drva ko luda

  • Nabocana do bola 09.07.2024.

    malo cudno za 7 mjesec 34 stupnja kud je to otislo sve

Komentiraj...
Vidi sve komentare