To je to što me zanima!

HZJZ objavio detaljno izvješće o epidemiji majmunskih boginja

Tijekom globalne epidemije 2022., u Hrvatskoj je zabilježena 31 prijava oboljenja od mpoxa, u 2023. dvije prijave, a u 2024. jedna prijava početkom proljeća. Svi oboljeli su se oporavili te nije bilo smrtnih slučajeva
Vidi originalni članak

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je detaljno izvješće o o novoj epidemiji majmunskih boginja (mpox) u kojoj detaljno objašnjava o čemu se radi, kako se prenosi i kako se zaštititi.

Majmunske boginje, bolest koja se po novome zove mpox, uzrokovane su infekcijom virusom koji pripada istoj obitelji kao i virus koji uzrokuje velike boginje te nisu povezane s vodenim kozicama. Bolest se prenosi izravnim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom te putem kontaminiranih predmeta i površina.

PRATE SITUACIJU U AFRICI HZJZ: Nizak rizik je za unos majmunskih boginja u Hrvatsku

HZJZ navodi kako se pozorno prati situacija u Africi te se podiže svijest, posebice zdravstvenih djelatnika, o mogućnosti unosa bolesti te potrebe ranog prepoznavanja sumnje na bolest s ciljem provođenja brze epidemiološke intervencije.

Cjepivo je dostupno u Hrvatskoj, a uglavnom se cijepe oni koji imaju povećani rizik za zaražavanje.

ŠIRI SE ZARAZA U Europi su zabilježili prvi slučaj majmunskih boginja! Čovjek se zarazio tijekom posjete Africi

Tijekom globalne epidemije 2022., u Hrvatskoj je zabilježena 31 prijava oboljenja od mpoxa, u 2023. dvije prijave, a u 2024. jedna prijava početkom proljeća. Svi oboljeli su se oporavili te nije bilo smrtnih slučajeva.

Detaljno izvješće o majmunskim boginjama možete pročitati OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • zoran i milorad frendovi iz Zagreba I laktaša 19.08.2024.

    Donjeli ih oni crncici kupljeni u 11/23g za 5$ kupci vijećnik i simpatiziraju Stranke Možemo baš sam neki dan vidio bivšeg bubnjara Hladnog piva izgleda ko .🦧🦍🦍🦍🦍🦍🦍🦍🦍 pun je flekova.

  • tićolina 19.08.2024.

    To je od majmuna iz Sabora pobjeglo

  • Old Town 19.08.2024.

    Nabite si soj u guzicuuuu 🐑😝

Komentiraj...
Vidi sve komentare