Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je, na svojoj službenoj stranici, objavio detaljne upute za sve ugostiteljske i sportske objekte koji su 1. ožujka otvorili svoja vrata.
POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska otvorila terase kafića
Upute za ugostiteljske objekte
Ugostiteljski objekti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva kojima je Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske dozvoljena priprema, dostava i usluživanje na otvorenim terasama i drugim otvorenim prostorima za usluživanje hrane, pića, napitaka i slastica isto mogu obavljati uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera fizičke udaljenosti na način kako slijedi:
1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
2. Ako se radi o isporuci (preuzimanju ili dostavi) hrane, pića, napitaka i slastica za van, naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta. Prilikom čekanja u redu za isporuku, posjetitelji moraju nositi maske za lice.
3. Najvažnija mjera na terasama je osiguranje adekvatnog razmaka među gostima koji nisu iz istog kućanstva. Stolovi i stolci moraju biti razmješteni na način da kada ljudi sjede za stolom, bude minimalno 1.5 metra razmaka od svakog stolca za stolom kao i do bilo kojeg stolca koji pripada drugom stolu. Razmak između stolova treba biti minimalno 3 metra.
4. Ovisno o veličini terase, stolova i stolaca, izračunava se najveći broj korisnika koje mogu istovremeno biti na terasi a obavijest o najvećem dopuštenom broju posjetitelja treba biti vidljivo istaknuta svima na uvid. Vlasnici objekata su odgovorni za kontrolirano punjenje terasa.
5. Ako terase imaju pregrade i zidove od pleksiglasa, plastike ili stakla, iste se trebaju ukloniti ili otvoriti tako da prostor terase bude otvoren. Otvorenom terasom smatra se i terasa koja ima krov i otvoreno više od polovice pripadajućih stijena.
6. Na ulasku u terasu treba biti dostupno dezinfekcijsko sredstvo s istaknutom obaviješću o tome da je obavezno dezinficirati ruke pri dolasku.
7. Gosti smiju ulaziti u zatvoreni prostor objekta samo radi korištenja toaleta. Tijekom boravka u zatvorenom prostoru svi moraju nositi masku i obavijest o toj obavezi mora biti jasno istaknuta na ulasku u objekt.
8. Na objekte se moraju staviti obavijesti o najvećem dopuštenom broju posjetitelja, obvezi držanja razmaka i korištenju maski. Nužno je osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.
9. Preporučuje se da izvori buke ugostiteljskih objekata ne prelaze 50 dBA.
10. Nastupi muzičara kao i nastupi DJ-a nisu dopušteni.
Upute za sportske objekte
Objavljene su i preporuke koje se odnose na provedbu mjera prilikom treninga i športsko-rekreativnih aktivnosti u zatvorenim športskim objektima tijekom epidemije koronavirusa. Primjenjuju se na fitness centre, rekreacijske centre i športsko-rekreacijske centre, uključujući teretane i sve vrste zatvorenih športskih objekata (dvorane, montažne objekte, streljane, kuglane i sl.) kojima nije obustavljen rad odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.
Između ostalog, treba osigurati najmanje 20 m2 bruto površine po osobi, vodi se evidencija osoba prisutnih u prostoru, obavezno je mjerenje temperature, redovito prozračivanje prostora, a radi dezinfekcije prostora obavezna je pauza od sat vremena u sredini radnog dana. Također, dezinfekciju je potrebno provoditi i na kraju radnog vremena te između grupnih treninga.
U slučaju provedbe aktivnosti na otvorenome, maksimalan dopušteni broj osoba je 40, pri čemu razmak među njima mora biti najmanje 1 ,5 m. Kada god je to moguće, preporučuje se da se intenzivnije aktivnosti provode na otvorenom prostoru.
Zaposlenicima se preporučuje korištenje medicinskih maski ili maski za lice tijekom boravka u zatvorenim prostorima, osim u slučajevima kada to onemogućava obavljanje djelatnosti.