Hrvatska voćarska zajednica (HVZ) pozvala je u četvrtak potrošače da pri odabiru voća biraju hrvatske jabuke na policama trgovina, štandovima, tržnicama jer se tako potiče domaća proizvodnja i poljoprivreda.
- Kupnjom domaće jabuke potičemo hrvatsku proizvodnju voća i branimo prehrambenu suverenost- poručili su iz HVZ-a u povodu obilježavanja Svjetskog dana jabuka, 20. listopada.
Prema podacima koje iznose, u Hrvatskoj je ukupno registrirano 18.000 proizvođača jabuka koji proizvode na površini od oko 6.000 hektara, što čini oko 15 posto svih površina pod voćem.
Jabuka je zastupljena s 30 posto ukupnog proizvedenog voća, a najviše nasada je u istočnoj Slavoniji. Prosječna starost voćnjaka je više od 15 godina (tehnološki vijek modernih voćnjaka je oko 25 godina).
- Najviše, oko 25 posto nasada jabuka su na površini do pola hektara (ukupno 17.000 proizvođača). Od pola do deset hektara površine pod jabukama ima oko 1.200 voćara i pokrivaju ukupnu površinu 2.400 hektara ili 45 posto. Trećinu ili oko 1.500 hektara obrađuje samo 50 voćara sa površinama preko 10 hektara jabuke- navode iz HVZ-a.
Iznose i podatke Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prema kojima je za 2022. osnovne uvjete proizvodnje jabuke (ekstenzivne i intenzivne, koji primaju potpore ) zadovoljava 3.527 hektara, a proizvođači koji proizvedu preko 20 tona po hektaru sudjeluju u ukupnim površinama pod jabukama sa samo 2.854 hektara.
- Na većim površinama se najvećim dijelom proizvode jabuke koje kakvoćom ispunjavaju zahtjeve trgovačkih lanaca tako da se može reći da se intenzivna proizvodnja jabuka u Hrvatskoj odvija na oko 2.000 hektara i da se tom zahtjevnom, intenzivnom proizvodnjom, bavi 50-ak voćara- kazao je predsjednik HVZ-a Branimir Markota napominjući kako je iz godine u godinu sve manje proizvođača jabuka.
- U proteklih desetak godina Hrvatska godišnje proizvode od 50.000 do 100.000 tona jabuka (zadnjih godina je to oko 60.000 tona ) što uglavnom zadovoljava domaće godišnje potrebe, dok je nešto jabuke išlo i u izvoz- rekao je Markota.
Hrvatska nešto jabuka izvozi, ali se uglavnom radi o izvozu industrijske jabuke koja nije za trgovačke lance nego za prerađivačku industriju, prosječno oko 10-tak tisuća tona. Izvozi se i nešto drugih sorti (gala, grany, zlatni delišes) uglavnom na tržište Bliskog istoka.
Iz HVZ-a navode kako je tijekom 2022. u kategoriji jabuke, kruške i dinje uvezeno je 27.791 tona voća, u vrijednosti 17,4 milijuna eura, a izvoz je bio 24.872 tona u vrijednosti 11,4 milijuna eura.
Najviše jabuke na hrvatsko tržište dolazi iz Poljske i to po damping cijenama, vrlo često u najosjetljivije vrijeme za hrvatske voćare (čiste se njihova skladišta sa starom jabukom kada je kod nas berba), upozorili su iz HVZ-a.
Određene količine se uvoze i iz trećih zemalja - Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.
Potrošnja u Hrvatskoj 14 kg po stanovniku
U Hrvatskoj se potrošnja svježih jabuka po stanovniku zadnjih godina kreće oko 14 kilograma na godinu, kaže Markota navodeći kako je u Europi pa tako i u Hrvatskoj primjetan trend pada potrošnje.
To je, kaže, logično uzme li se u obzir velik broj novih voćnih vrsta na policama trgovina. Naime, razno bobičasto i drugo egzotično voće danas je više nego ikada dostupno na tržištu kroz cijelu godinu.
Potrošnja jabuke u Hrvatskoj je po stanovniku nešto veća od svjetskog prosjeka, ali i znatno niža od razvijenih zemalja s jakom proizvodnjom poput Slovenije, Italije, Austrije i drugih, kaže Markota.
Unatoč padu potrošnje u HVZ-u kažu kako vide veliki prostor za budući rast domaće proizvodnje te za izvoz.