To je to što me zanima!

HUB: Budite oprezni, povećao se broj phishing mailova

Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) upozoravaju građane na dodatan oprez zbog povećanog broja phishing mailova, odnosno pokušaje mrežne krađe identiteta
Vidi originalni članak

HUB-ovo priopćenje dolazi nakon sličnog upozorenja Nacionalnog CERT-a, odjela Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, odnosno nacionalnog tijela za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Hrvatskoj.

"Kriminalci nastoje vjerodostojno imitirati privatne i poslovne e-adrese, razne institucije, organizacije i banke te navesti primatelja poruke na dijeljenje osobnih i financijskih podataka ili na preuzimanje priloženih dokumenata koji sadrže maliciozne MS Excel, ZIP i slične datoteke", stoji u priopćenju HUB-a.

Podsjećaju da banke od svojih klijenata nikada neće tražiti da putem e-pošte upisuju osjetljive podatke kao što su PIN, lozinke, kôd za prijavu (one time password - OTP) ili kôd za autorizaciju transakcija (MAC). Preporuka je da građani ne otvaraju poruke od sumnjivih pošiljatelja ili preuzimaju sumnjive i potencijalno maliciozne priloge.

U slučaju pokušaja prevare, navodi se, potrebno je obavijestiti policiju, Nacionalni CERT i ostale nadležne institucije kako bi pravovremeno mogle reagirati.

Građanima se savjetuje da posjete internet stranicu HUB-a na kojoj su dostupne detaljnije informacije o najčešćim prijevarama na internetu i savjetima za zaštitu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare