To je to što me zanima!

Hrvoje Klasić: Zašto se naš Amerikanac sad pravi Englez?

Ne očekujem da političar rođen i odrastao u SAD-u zna punu istinu o povijesti naše domovine
Vidi originalni članak

Glavni cilj inzistiranja na osnivanju muzeja koji bi se bavio isključivo zločinima počinjenima u vrijeme u kojem su Hrvatskom vladali komunisti nije komemoriranje žrtava niti činjenica da se o tim zločinima nedovoljno govori u javnosti. Ustvari, posljednjih 35 godina Hrvatska se uglavnom tim zločinima i bavi. O njima se pišu knjige, snimaju dokumentarne serije i žrtvama tog režima organiziraju se od države sponzorirane komemoracije. Sve navedeno u neusporedivo većem broju i uz neusporedivo veću podršku vlasti nego kad su u pitanju zločini koje su počinili ustaše tijekom Drugog svjetskog rata. Da ne spominjem odnos prema zločinima koje su počinili pripadnici hrvatske vojske i policije uoči i tijekom Domovinskog rata.

Kronike povjesničara Čovjek koji je vodio sprovode

Glavni cilj inicijative koju sad složno traži hrvatska desnica, dakle HDZ i HDZ-2020., je nastavak kolektivnog pranja mozga kako bi se dokazalo da u socijalističkoj Jugoslaviji nikome nije bilo dobro, a pogotovo Hrvatima, koji su tek 1990. dobili pravo na normalan i pravedan život ispunjen napretkom i blagostanjem. I dok me, kad je spomenuta inicijativa u pitanju, ne čudi isključivost političara koji u komunizmu nikad nisu živjeli, licemjernim držim inzistiranje od strane onih političara koji su u vrijeme komunizma živjeli, što bi se reklo, “ko bubrezi u loju”.

KRONIKE POVJESNIČARA Bio je posljednji hrvatski kralj: 'Fućka mu se za Hrvatsku. Želi samo novac, novac i novac!'

Jer socijalistička Jugoslavija nije bila zločinačka država. Bila je to država koja je zaslužna za emancipaciju žena, unapređenje radničkih prava, koja je opismenila i “civilizirala” više stanovnika, te izgradila više tvornica, škola, bolnica, domova kulture i stambenih zgrada nego ikoja državna tvorevina na ovim prostorima. Naravno, istina je i ta da je jedina dozvoljena partija omogućila društveni napredak, ali onemogućila političke slobode. Štoviše, s neprijateljima režima ili ponekad tek s neistomišljenicima znala se obračunavati vrlo surovo. Odnos prema zarobljenim pripadnicima poraženih snaga iz Drugog svjetskog rata ili prema pristašama Staljina najbolji su primjeri surovosti. Da, imala je i tajnu službu koja je često zloupotrebljavala svoje ovlasti, organizirala atentate na pripadnike političke emigracije, prisluškivala novinare, intelektualce itd.

Kao što rekoh, ne očekujem da političar rođen i odrastao u SAD-u zna punu istinu o povijesti naše domovine. Ali me razočaralo da ga primjeri iz njegove domovine nisu naučili koliko su selektivnost i tendencioznost u suočavanju s prošlošću neispravan i štetan pristup. Jer čak i kad bi se ograničili samo na američku povijest druge polovine 20. stoljeća, muzej zločina demokratskog režima u Washingtonu bio bi za nekoliko katova viši od muzeja zločina komunističkog režima u Zagrebu.

KRONIKE POVJESNIČARA Klasić: Hrvatska bi mogla dobiti vlast u kojoj će sudjelovati političari različitih principa

Mislim pritom na desetke tisuća zarobljenih njemačkih i japanskih vojnika koje su američki vojnici tijekom i nakon rata ubili ili usmrtili izgladnjivanjem. Mislim i na više od 10.000 Njemica i Japanki koje su američki vojnici nakon oslobođenja silovali. Kao i na mnogo veći broj ubijenih zarobljenih vojnika i civila te silovanih žena tijekom rata u Vijetnamu. Mislim i na otpuštanja s posla i zatvaranja Amerikanaca za koje su demokratski vlastodršci ponekad samo i sumnjali da su bili pristaše komunističkih ideja. Naravno, ne mogu ne pomisliti na sva ona rasistički uvjetovana ubojstva, silovanja, fizička i psihička maltretiranja, te od države promoviranu političku, ekonomsku i obrazovnu segregaciju više od 10% vlastitog, afroameričkog i domorodačkog, stanovništva. A što tek reći o zlouporabama američkih tajnih službi, tj. o masovnom prisluškivanju novinara, atentatima na “državne neprijatelje” ili organiziranju nasilnih smjena vlasti u zemljama širom svijeta?

KRONIKE POVJESNIČARA Jasenovac naš svagdašnji

I naravno, Amerikanci se na razne načine suočavaju s navedenim (ne)djelima. Jer su svjesni da zločini, ma koliko okrutni i brojni bili, nisu jedino što obilježava njihovu prošlost. Pa zašto se onda naš Amerikanac pravi Englez? Zato što njegova motivacija nije želja za sveobuhvatnim suočavanjem s prošlošću niti pokušaj razumijevanja i uvažavanja različitih iskustava, perspektiva i sudbina. Nametanjem priče o nepoželjnoj prošlosti on ustvari nastoji nametnuti priču o poželjnoj budućnosti. Problem je što mi se ta njegova priča čini previše ideološki ostrašćenom, isključivom i netolerantnom prema onima koji misle drugačije. Ustvari, kad malo bolje razmislim, čini mi se previše sličnoj onoj koju tako zdušno osuđuje.

Idi na 24sata

Komentari 110

  • domba18 27.05.2024.

    Bolje i amerikanac nego okorjeli jugoslaven koji je procitao par knjiga i prodaje nama pamet.

  • Smoke_on_the_Water 26.05.2024.

    Kugslavija je bila neodrživa zločinačka tvorevina koja se raspala prije nego njezin tvorac zlotvor Broz ispod kamene ploče u "kući cveća". Niti jedno pitanje o kojem je ovisilo zajedništvo nacija koje su ju tvorile nije bilo riješeno. Sve je to moglo funkcionirati dok se još čula jeka topova NOB-a no kad  je stupanj obrazovanja, posebice u "zapadnim državama" dosegao točku od koje počinje demokratsko razmišljanje a milijuni "gastarbajtera" donosili kući osim "dojče maraka" istinu neusporedivo boljem životu na zapadu, "smrtna presuda" tom režimu je bila napisana. "U krvi svojih naroda nastala" i u krvi tih istih se raspala.  

  • TAKE IT BACK 26.05.2024.

    Vidim u odgovorima na Klasićev tekst koliko su savjesni povjesničari. Volio bi da mi barem jedan od povjesničara pobije barem jednu napisanu rečenicu. Inače mene su učili da je WWII počeo još 1939, a u Hrvatskoj 1941. Nitko nikada nije tvrdio kao vi da je rat počeo iza 09. 05. 1945.

Komentiraj...
Vidi sve komentare