To je to što me zanima!

Anušić otkrio kolike su naknade za vojni rok: 'Tko ne želi nositi oružje, nosit će grablje i motike'

Ministar obrane Ivan Anušić kaže da je sve spremno. Godišnje bi obuku trebalo proći oko 15.000 mladih koji bi na obuci trebali naučiti osnove u dva do tri mjeseca
Vidi originalni članak

Šesnaest godina nakon ukidanja, s novom godinom Hrvatska vraća obvezni vojni rok. Ministar obrane Ivan Anušić kaže da je sve spremno. Godišnje bi obuku trebalo proći oko 15.000 mladih koji bi na obuci trebali naučiti osnove u dva do tri mjeseca, a trenutno se još samo čeka potvrda politike. 

- Između dva i tri mjeseca se planira provoditi obvezno služenje vojnoga roka. Ono što je bitno naglasiti je da smo mi podignuli naknade, one su sada 900 eura mjesečno, i ono što će biti i tada u služenju obveznog vojnog roka, isto će ostati vjerojatno ta naknada - objasnio je Anušić, prenosi HRT

SULUDE IZJAVE NA TELEVIZIJI Ćipe: 'Hrvatskoj treba vojni rok, ne pride, to ćemo zabraniti. A Srbija neće u EU dok se nas pita'

Gotovo 90 posto mladih pozivalo se na priziv savjesti. Za one koji sada odbiju staviti pušku na rame - postoji drugi plan.

- Nosit će se grablje i motika, recimo, vreće kada se budu stavljali nasipi od mogućih poplava, nosit će se neke druge stvari - oružje neće morati nositi, ali će svoju dužnost i obvezu prema državi morati odraditi - objasnio je Anušić.

ANKETA: JESTE LI VI ZA? Anušić o uvođenju vojnog roka: 'Mladiće ćemo demotivirati na priziv savjesti. Krećemo od 1.1.'

Dok će vojnu obuku provoditi Ministarstvo, ovaj dio obuke bit će zadatak civilne zaštite, a trebao bi trajati duže i uz manje povlastice.

- Kada dođe do određenog rizika, do narastanja rizika, kako bi znao prvo izmaknuti se iz rizika, pomoći onom kraj sebe i napraviti samopomoć, znači, samog sebe, rekao je Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

Idi na 24sata

Komentari 131

  • marko333A 26.06.2024.

    Mladi kao i roditelji djece NIKAD nemojte dopustiti da služite vojni rok ili da vam dijete služi vojni rok u ovoj raspaloj zemlji koja se raspada u zlu zajedno za preostalih 5. i koje ustinu nisu priznate pogotovo hrv.i srb.dvije zemlje koje su provodile i provode zlo i mržnju zasljepljivanja i razdvajanja ljudi!!! Jedini spas je celičan PREDSJEDNIK mudar i hrabar bez obzira na broj godina koji će tom zlu reći dosta kao i svakom tko se s zlom klerofasizma nacionalizma poistovijeti i uvede socijalno humano okruženje čvrste ruke po uzoru na SFRJ jer narodu je DOSTA ovog zla i ovakvih tvorevina. Nediscplinirana drogirana vojska puna zla i kriminala ne zasluzuje nove ljude da i njih zatruje!!!Vratila se 41' vratit ce se i 45' kad tad jer narod je čekao u povijesti mora opet čekati pojedinca koji ne žali život za narod. ZAPAMTITE NEŠTO KAD JE RAT DRŽAVA KUPI TOPOVE BOGATI DAJU VOLOVE MAJKE SINOVE, KAD SE RAT ZAVRŠI DRŽAVA KUPI NOVE TOPOVE BOGATI DOBIJU NOVE VOLOVE,A MAJKE TRAŽE GROBOVE, GROBOVE SVOJE DJECE. Isto što je bilo i u dogovorenom ratu 91' i opet zlo dolazi i raste pogotovo od ekstremisticke desnice koja je došla i to zlo svim snagama treba zaustaviti kao i nacionalizam!!!

  • Antimor 26.06.2024.

    Ne mogu vjerovati da ima onih kojima ne bi bila čast ginuti za HDZ i DP!

  • Cucy Mann ᅟ 26.06.2024.

    Svi smo uz Ukrajinu! Zadar i Nin pomažu Ukrajini.

Komentiraj...
Vidi sve komentare