To je to što me zanima!

'Hrvatska nastavlja potporu putu BiH k Europskoj uniji, nužna izmjena Izbornog zakona'

U Ljubuškom je u petak započela Međunarodna konferencija Panueuropske unije posvećena napretku BiH i zapadnoga Balkana na putu prema Europskoj uniji
Vidi originalni članak

Republika Hrvatska nastavit će snažno podupirati napredovanje Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji uz očekivanje da će provesti potrebne reforme, uključujući izmjene Izbornog zakona, izjavila je u Ljubuškom Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica za Europu u ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH. U Ljubuškom je u petak započela Međunarodna konferencija Panueuropske unije posvećena napretku BiH i zapadnoga Balkana na putu prema Europskoj uniji na kojoj sudjeluju dužnosnici iz više balkanskih zemalja te Delegacije EU-a  u BiH.

Državna tajnica Matelko-Zgombić rekla je u izjavi za medije kako je uz potporu aktualne hrvatske Vlade BiH uspjela napraviti najveći iskorak na europskome putu.

"BiH je stvarno je napravila jako veliki iskorak na europskom putu i pokazala da može kada postoji konsenzus između tri konstitutivna naroda i između političkih snaga i zaista smo više nego sretni da je i Hrvatska mogla malo pridonijeti vašem velikom uspjehu i odluci o otvaranju pregovora koje je Europsko vijeće donijelo u ožujku ove godine", kazala je.

Ocijenila je kako taj napredak treba biti poticaj za nastavak reformi, posebice istaknuvši pitanje izmjene Izbornoga zakona.

"Usvajanje zakona i Izbornog zakona bi vam trebalo dati dodatan poticaj kako biste krenuli te da se nakon toga sa strane Europske unije usvoji pregovarački okvir, što bi vodilo formalnom otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom", dodala je državna tajnica.

Najavila je nastavak angažiranja na potpori BiH i tamošnjim Hrvatima, što je u interesu i Republike Hrvatske.

"Imamo tako bliske odnose i kroz povijest i gospodarstvo i kulturu. Imamo Hrvate, dio hrvatskog naroda koji žive ovdje i čija je Bosna i Hercegovina domovina i to je snažan razlog zbog čega ćemo mi i u budućnosti podupirati i snažiti vaš europski put", istaknula je.

BiH bi trebala usvojiti izmjene četiri zakona te uspostaviti pregovarački tim kako bi se zakazala sjednica Međuvladine konferencije s EU-om, što se smatra službenim početkom pregovora jedne zemlje s Unijom.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Mata10 27.09.2024.

    Zbog čega? Jeli poslije sve pomoći koju smo im pružili da nas opet nazivaju agresorima??

Komentiraj...
Vidi sve komentare