To je to što me zanima!

Hrvatska kupuje moćne raketne sustave HIMARS-e: Isto oružje imaju tek tri europske zemlje

Isti sustav od europskih zemalja zasad imaju samo Ukrajina, Rumunjska i Poljska
Vidi originalni članak

Nakon nabave 12 francuskih borbenih zrakoplova Rafalea, od kojih je prvih šest u travnju stiglo u Hrvatsku, hrvatske Oružane snage od Amerikanaca sad nabavljaju moćne raketne sustave HIMARS. Naime, američki State Department u petak je objavio da je Hrvatskoj odobrio prodaju HIMARS-a (High Mobility Artillery Rocket Systems) u vrijednosti 390 milijuna dolara (oko 352,8 milijuna eura). Kako prenosi Reuters, Pentagon je objavio da će u posao biti uključen Lockheed Martin.

- Riječ je o prodaji osam samohodnih višestrukih raketnih sustava HIMARS M142 čija bi cijena u konačnici bila do 300 milijuna dolara (oko 271,38 milijuna eura) budući da je iznos od 390 milijuna dolara maksimalna procijenjena vrijednost - priopćio je MORH.

Očekuju da će se do kraja godine potpisati Goverment-to-Goverment Sporazum s Vladom Sjedinjenih Američkih Država o nabavi HIMARS-a M142. Riječ je o višecijevnom raketnom bacaču na kotačima koji može ispaljivati nekoliko vrsta raketa dometa od 70 pa do 300 kilometara.

- Odobrenje ove prodaje dokazuje da Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane kontinuirano i predano ulažu u modernizaciju i opremanje Oružanih snaga najmodernijom borbenom tehnologijom, a HIMARS M142 spada u moćni sustav velike vatrene moći - kažu iz MORH-a. Nabavu je komentirao i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.

ULAGANJE U VOJSKU Pentagon potvrdio: Hrvatska od Amerike kupuje moćno oružje u vrijednosti 390 milijuna dolara!

- Nastavljamo velika ulaganja u naše Oružane snage. Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane kontinuirano ulažu u nove sposobnosti Hrvatske vojske, tako povećavamo i poboljšavamo sposobnosti Hrvatske za odvraćanjem od bilo kakvih prijetnji i ugroza. Zato smo posebno zadovoljni što je naš glavni strateški partner - Amerika - odobrila prodaju HIMARS-a Hrvatskoj i to u trenutku globalnih sigurnosnih rizika - poručio je Anušić. Uz osam raketnih sustava HIMARS paket uključuje i 24 vođene topničke rakete M30A2 i vođene topničke rakete M31A2. Također pokriva niz opreme, obuke i logističke podrške potrebne za rad sustava.

Pentagon je objavio i da će provedba ove prodaje zahtijevati imenovanje četiri predstavnika Vlade SAD-a i četiri predstavnika izvođača koji će putovati u Hrvatsku radi pregleda upravljanja programom, podrške u postavljanju opreme i obuci. Očekuju da će se putovanja odvijati otprilike dva puta godišnje prema potrebi. Istim sustavom u Europi su trenutačno opremljene Ukrajina, Rumunjska i Poljska.

RAKETNI SUSTAV Anušić: HIMARS je vrlo moćno i važno oružje za Hrvatsku vojsku

U kolovozu 2022. godine, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da HIMARS mijenja tijek rata protiv Rusije. Sustav američke proizvodnje tada je korišten je za gađanje desetaka ruskih ciljeva kao što su zapovjedna mjesta i skladišta streljiva, kao i za gađanje mostova. HIMARS - topnički raketni sustav visoke mobilnosti - lanser je projektila postavljen na kamion od pet tona koji može ispaliti šest vođenih projektila u brzom slijedu, pisao je BBC.

Idi na 24sata

Komentari 68

  • Kajkajkaj2 01.09.2024.

    Koliko beskučnika i umirovljenika da ne pričam o djeci s posebnim potrebama bi se moglo pomoči s tolikim novcima?

  • bcelija 01.09.2024.

    Prijetnja dolazi sa istoka ali ta je prijetnja okrenuta prema EU što znači da bi EU trebala postaviti nešto dobro, jako, da bi sačuvala svoje granice. Mi smo prvi na udaru i naše će glave prve padati ali naoružati nas mora EU kao što one tamo naoružava njihova Moskva.

  • KriŽar1099 31.08.2024.

    Ovo nije nista moramo jos jedan razarac od juzne koreje kupiti zq 923 miljuna i oni imaju Njihovu verziku tomahavka koja leti do 3000 km

Komentiraj...
Vidi sve komentare