To je to što me zanima!

Hitni prijem u Dubrovniku bio je zatvoren. Posumnjalo se na slučaj majmunskih boginja...

Mpox, koji je prije bio poznat kao majmunske boginje, prenosi se bliskim kontaktom, kao što je spolni odnos, kontakt kožom te razgovor ili disanje u blizini druge osobe
Vidi originalni članak

U jutarnjim satima, hitni prijem Opće bolnice Dubrovnik bio je privremeno nedostupan pacijentima zbog sumnje na slučajeve majmunskih boginja.

- Primljeno je i izolirano dvoje pacijenata, stranih državljana, s uputnom dijagnozom majmunskih boginja, koje su nakon obrade isključene. Otpušteni su iz bolnice, s Odjela infektologije. Pritom su djelatnici hitnog bolničkog prijema poduzeli sve potrebne propisane epidemiološke mjere kako bi zaštitili i djelatnike i pacijente - rekao je ravnatelj OB-a Dubrovnik Marijo Bekić, piše Dubrovački dnevnik.

PRATE SITUACIJU U AFRICI HZJZ: Nizak rizik je za unos majmunskih boginja u Hrvatsku

- Vjerojatnost za dolazak bolesti u Hrvatsku uvijek postoji, ali ipak ne očekujemo da će se to dogoditi. Svake godine u Europi bude zabilježeno nekoliko slučajeva majmunskih boginja, no i ostane na tome - rekla je za 24sata epidemiologinja iz HZJZ-a dr. Dijana Mayer.

Podsjetimo, Mpox, koji je prije bio poznat kao majmunske boginje, prenosi se bliskim kontaktom, kao što je spolni odnos, kontakt kožom te razgovor ili disanje u blizini druge osobe.

WHO UPALIO ALARME Kolarić o pojavi majmunskih boginja: Ovo je dovoljan signal

Uzrokuje simptome slične gripi, kožne lezije i može biti smrtonosan, a četiri od 100 slučajeva dovode do smrti.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • RobertMeDiroDugave 21.08.2024.

    zatvaraj sve opet, uvodi propusnice i obavezno cijepljenje protiv vodenih kozica ili ćemo svi izginut

  • 21.08.2024.

    Možda danima, nisu oprali ruke!!..

  • 03041 21.08.2024.

    Pa vi postajete kruzere

Komentiraj...
Vidi sve komentare