To je to što me zanima!

Havarija i poplave zaustavile promet prema lukama Rijeka i Ploče: Bit će posljedica blokade

Zbog sedmodnevnog prekida, kontejnerski promet u Rijeci bit će otežan, jer se gotovo polovica tereta prevozi vlakovima, što će izazvati zastoje na terminalu Jadranska vrata (AGCT) na Brajdici
Vidi originalni članak

Željeznički promet između Rijeke i Zagreba bit će prekinut tjedan dana zbog uklanjanja iskliznulih cisterni i popravka pruge kod Karlovca, što će privremeno odsjeći obje glavne hrvatske luke od njihovih ključnih tržišta. Rijeka će biti izolirana od većeg dijela Hrvatske, Mađarske i drugih zemalja srednje i jugoistočne Europe, dok će Ploče ostati znatno dulje odsječene od BiH i okolnih država zbog potpuno uništene pruge kod Jablanice, posljedice nedavnih katastrofalnih poplava i odrona, piše Novi List.

-  Za nas je to u ovom trenutku zaista problematično. Na terminalu za rasute terete u Bakru u ovom trenutku je već oko sto tisuća tona koksa i ugljena, koji se trebao otpremiti vlakovima. Pored toga, stižu nam još dva broda od kojih je jedan i inače trebao iskrcati teret u Rijeci, ali drugi je trebao iskrcati u Pločama iz kojih je, nakon poplava i oštećenja pruge u BiH, nemoguće otpremiti tu vrstu tereta. Imat ćemo zastoje i s drugim vrstama tereta, ali transport rasutog tereta je posebno problematičan jer je riječ o količinama koje je nemoguće otpremiti do krajnjih odredišta na bilo koji način, osim željeznicom - rekao je Duško Grabovac, predsjednik uprave Luke Rijeka.

POSLJEDICE POPLAVA VIDEO Nevjerojatna scena: Dio pruge u BiH ostao visiti u zraku, pokrenulo se ogromno klizište

Zbog sedmodnevnog prekida, kontejnerski promet u Rijeci bit će otežan, jer se gotovo polovica tereta prevozi vlakovima, što će izazvati zastoje na terminalu Jadranska vrata (AGCT) na Brajdici.

- Trenutno oko 42 posto prometa kontejnera s terminala i prema njemu ide željeznicom. Dio toga može se preusmjeriti na kamione, ali ne sve - kaže Žarko Acinger, direktor prodaje AGCT-a.

NEVJEROJATNA SNIMKA FOTO/VIDEO Drama u Karlovcu: Pet vagona ispalo je iz tračnica, frcale iskre među cisternama

Mario Štefanić, direktor Jadroagenta, najveće domaće pomorske agencije, ističe kako je ozbiljna situacija u kojoj su obje glavne teretne luke odsječene od željezničke mreže te da će se posljedice osjećati i nakon ponovnog otvaranja pruge kod Karlovca.

-  Luka Ploče je u puno ozbiljnijoj situaciji, jer pruga kod Jablanice će, prema najavama vlasti u BiH, biti zatvorena oko pola godine, a to bi, s obzirom na razmjere uništenja, moglo trajati i znatno duže. U Pločama ćemo sigurno imati velike gubitke tereta, s tim da se u luci i sada nalaze veće količine tereta koje su trebale vlakovima biti otpremljene prema Zenici i drugim odredištima u BiH - kaže Štefanić.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Vlad 11.10.2024.

    Izletanje vlaka na JEDINOJ pruzi koja povezuje Hrvatsku sa Jadranskim lukama je pokazalo nemar prema željeznici. GODINAMA se priča o ravničarskoj pruzi, trasa je ucrtana a nije se počelo ni sa otkupom zemljišta. Mi smo valjda jedina pomorska zemlja koja ima samo jednu prugu prema moru. Unska je zapuštena iako BIH želi obnoviti tu prugu koja je bila najkrači put prema Splitu i Kninu gdje se račva i prema Zadru.

  • Croatia will not forget 11.10.2024.

    Vjerujem da Luka Koper i Trst trljaju ruke , a što se tiče željeznice i infrastrukture to je teška sramota !

  • peto 11.10.2024.

    Tjedan dana,sta tako brzo.E,jebem te živote.

Komentiraj...
Vidi sve komentare