To je to što me zanima!

Harris oštrija od Bidena prema Netanyahuu: 'Okončajte rat'

Biden se ranije sastao s Netanyahuom i rekao mu da treba premostiti jaz kako bi se postigao prekid vatre u Gazi i uklonile prepreke u protoku pomoći, prema izvatku sa sastanka koji je dostavila Bijela kuća
Vidi originalni članak

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris izvršila je pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u četvrtak da pomogne u postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi koji bi olakšao patnje palestinskih civila, pokazujući oštriji ton od predsjednika Joea Bidena. “Vrijeme je da ovaj rat završi”, rekla je Harris u televizijskoj izjavi nakon što je održala razgovor licem u lice s Netanyahuom.

Harris, vjerojatna predsjednička kandidatkinja demokrata nakon što je Biden u nedjelju odustao od izborne utrke, nije ublažavala riječi o humanitarnoj krizi koja je zahvatila Gazu nakon devet mjeseci rata između Izraela i militanata Hamasa.

“Ne možemo dopustiti da postanemo neosjetljivi na patnju i neću šutjeti”, rekla je Harris.

Njezine primjedbe bile su oštre i ozbiljne i pokrenule su pitanje hoće li biti agresivnija u odnosu s Netanyahuom ako bude izabrana za predsjednicu 5. studenoga.

NAJNOVJE ANKETE Kamala vodi: Ključno će biti tko će više mobilizirati vlastite, ali privući neodlučne birače...

Ali analitičari ne očekuju velike promjene u politici SAD-a prema Izraelu, Washingtonu najbližem savezniku na Bliskom istoku.

Biden se ranije sastao s Netanyahuom i rekao mu da treba premostiti jaz kako bi se postigao prekid vatre u Gazi i uklonile prepreke u protoku pomoći, prema izvatku sa sastanka koji je dostavila Bijela kuća.

Netanyahu će se sastati s republikanskim suparnikom Kamale Harris Donaldom Trumpom u petak u Trumpovu klubu Mar-a-Lago na Floridi.

Prekid vatre predmet je pregovora već mjesecima. Američki dužnosnici vjeruju da su strane bliže  nego ikad prije dogovoru o šestotjednom prekidu vatre u zamjenu za oslobađanje žena, bolesnih, starijih i ranjenih talaca koje drži Hamas.

"Postoji pomak pun nade u pregovorima da se osigura sporazum o ovom dogovoru i, kao što sam upravo rekla premijeru Benjaminu Netanyahuu, vrijeme je da se ovaj dogovor postigne", rekla je Harris.

BEZ OTVORENE PODRŠKE Olaf Scholz: 'Kompetentna i iskusna Harris može pobijediti na američkim izborima'

Premda je kao potpredsjednica uglavnom ponovila Bidenove stavove o čvrstoj potpori izraelskom pravu na obranu, u četvrtak je jasno dala do znanja da gubi strpljenje s izraelskim vojnim pristupom.

"Izrael ima pravo braniti se i važno je kako to čini", rekla je Harris.

U ožujku je otvoreno izjavila da Izrael ne čini dovoljno da ublaži "humanitarnu katastrofu" tijekom svoje kopnene ofenzive u palestinskoj enklavi. Kasnije nije isključila "posljedice" za Izrael ako pokrene potpunu invaziju na Rafah prepun izbjeglica u južnoj Gazi.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Little Cock 26.07.2024.

    Piše HINA, a placa CIA." Nakon što im je propao pokušaj Trumpove likvidacije, žgadija ne zna što ce napraviti pa se vrte u krug poput zvijeri u kavezu. Hvataju se za i slamke spasa pa su u nedostatku drugih zamisli u ocaju odlucili, nakon micanja starkelje Bidena, brzinski promovirati garavu Kamalu kao ozbiljnu protukandidatkinju Trumpu. Naravno, kako se budu približavali izbori, ovakvih vijesti ce biti sve više, vijesti kojima se ocrnjuje caca Trump, hvali Kamila, a vecina glasaca jedva ceka dati joj svoj glas.... Go Trump !

  • Little Cock 26.07.2024.

    Ako se do sada niste upišali od smijeha na izjave dementnog bidena, e sad cete se usrat od smijeh kaj ovoj može izaci iz usta.

  • vilim1234 26.07.2024.

    vrijeme je da Izraelci naprave posao kako treba,bez milosti pobiju sve Palestince ,uz blagoslov i punu pomoc SAD i naravno AP

Komentiraj...
Vidi sve komentare