To je to što me zanima!

HAC šalje apel: Umor, brzina i nepažnja su najčešći uzrok tragedija. Vozite odgovorno

Iako imamo jednu od najkvalitetnijih mreža autocesta na svijetu, bez odgovorne vožnje, to nije dovoljno za sigurnost, poručuju iz HAC-a
Vidi originalni članak

Neprilagođena brzina, umor, nepažnja vozača ili vožnja pod utjecajem alkohola, nažalost su najčešći uzrok teških prometnih nesreća, poručuju iz Hrvatskih autocesta nakon nekoliko teških prometnih nesreća sa smrtno stradalima na autocestama.

Uz izraze sućuti još jednom šalju apel kako bi podsjetili na važnost odgovorne vožnje i pridržavanja prometnih propisa i pravila, kako zbog svoje sigurnosti tako i svih drugih sudionika u prometu.

- Brzina, umor, nepažnja vozača i vožnja pod utjecajem alkohola, najčešći su uzrok teških prometnih nesreća. Iako imamo jednu od najkvalitetnijih mreža autocesta na svijetu, bez odgovorne vožnje, to nije dovoljno za sigurnost. Veliku ulogu u sigurnosti prometa ima ljudski faktor, stoga je posebnu pažnju potrebno obratiti na planiranje vožnje, ulazak i silazak s autoceste, ulazak i izlazak iz tunela, prilagođavanje brzine u različitim okolnostima, učinkovito opažanje situacije u vožnji, oznake i znakove upozorenja na autocesti. Vožnja autocestom sigurnija je i udobnija od vožnje ostalim cestama. Na autocestama je najniži stupanj ugroženosti s obzirom na broj vozila, na autocestama se događa manje prometnih nesreća, no kada se dogode, u pravilu su s vrlo teškim posljedicama - poručuju iz HAC-a uz napomenu vozačima da će odgovornom vožnjom sigurno stići na svoju destinaciju i uživati u odmoru s obitelji i prijateljima.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • MrDeny 07.10.2024.

    I "kvalitetne" autoceste. Autocesta i ograničenje brzine 100 km/h. I još naplate tu sramotu.

  • drdoc36 10.06.2024.

    Vratite prometnu policiju na autocestu A3 od 0-24, i da vidiš kako će se statistika popraviti. Neki dan na portalu piše predmet i ograničenje od 80km/h, ja se vozim oko 100km/h.  Kada me je s desne strane pretekao noviji BMW SB tablica, skoro sam ga udario jer ga nisam očekivao s desne strane!  Na žalost naše autoceste su pune takvih "pametnjakovića" jer znaju da mogu i da ih nitko neće kazniti za to!

  • DamirOsZg 10.06.2024.

    Nije problem u brzini na autoputu, vec u tome sto ljudi ne paze pri prestrojavanju i sto se voze 100 po lijevoj traci jer eto desna nije tako dobra, najaci su ovi sto se voze iza kamiona kilometrima i onda kad im se auto priblizi samo iskoce lijevo

Komentiraj...
Vidi sve komentare