To je to što me zanima!

Grmoji 'Za dom spremni' nije isto što i pozdrav 'Heil Hitler'

Glasnogovornik Mosta, Nikola Grmoja u intervju za N1 komentirao je prekršajne prijave u Kninu. Po njemu samo značenje pozdrava 'Za dom spremni' nije kompromitirajuće kao 'Heil Hitler'
Vidi originalni članak

Nikola Grmoja, glasnogovornik Mosta i profesor povijesti i sociologije u intervju televiziji N1 osvrnuo se na prekršajne prijave u Kninu
- Čuo sam se s Vlahom Orepićem, znam da će sada biti, samo s druge strane, izložen napadima zbog Knina. On ne zna za policijsku prijavu protiv Thompsona. Inače, zakon nije jasan i policija za isti uzvik ponekad podnosi prekršajne prijave, a ponekad na njih ne reagira - kazao je Grmoja.

Kazao je da zakon ne poznaje dovoljno, pa ne može reći je li pozdrav "Za dom spremni" kazneno djelo. 
- Samo značenje nije na bilo koji način kompromitirajuće, kao što je, recimo, "Heil Hitler", ali je vezan uz određeni režim i zbog toga kod određenog dijela građana Republike Hrvatske izaziva loše osjećaje i ja apeliram na sve one koji ga koriste, da ga ne koriste -  poručio je Grmoja.

Nakon što je intervju objavljen na svojoj Facebook stranici oglasio se Grmoja:

“Iz intervjua koji je trajao 40 minuta i u kojem sam jasno rekao da se moderna Hrvatska treba graditi na obrambenom Domovinskom ratu i jasno distancirati od ustaškog režima kao i svih totalitarnih i autoritarnih režima, njihovih zločina kao i nalogodavaca i izvršitelja tih zločina, iz konteksta mi je na portalu N1 izvučena izjava o usporedbi pozdrava ZDS i Heil Hitler. Usporedbu sam i napravio zbog mnogih koji u pozdravu ZDS ne vide ništa loše jer samo značenje pozdrava nije na bilo koji način sporno a i korišten je u Domovinskom ratu kod dijela branitelja. Naglasio sam da je zbog korištenja od strane ustaškog režima kompromitiran i pozvao građane da ga ne koriste. Jučerašnja događanja u Kninu i potenciranje podjela idu isključivo u korist HDZ-u i SDP-u, a Hrvatska ima puno važnijih problema od ovih ideoloških prepucavanja. Ostavimo se više ustaša i partizana, ne nasjedajmo na teme koje u nama bude emocije a njima služe za manipuliranje, i okrenimo se prema gospodarskim problemima. Hrvatska ima svoju priliku za promjenu. A temelje moderne Hrvatske gradimo na veličanstvenoj pobjedi koju smo jučer proslavili.”

Idi na 24sata

Komentari 341

  • pepapepica 08.08.2016.

    Glasnogovornik ipak ima nešto pameti. Konstatirao je da dva pozdrava nisu isto. Naime da "Dom" nije "Hitler". Stvarno je zalužio pohvalu, Za ovu mudrost treba mu najmanje četiti noge.

  • Rollan Rollan 07.08.2016.

    Za ovog glumećeg bušmanskog neznalicu: Za dom spremni je povik gori od povika Heil Hitler jer predstavlja poklić petokolonaške, kvislinške, izdajničke garniture koja je kompromitirala Hrvatsku za sva vremena, a sam poklić u sebi inkorporira i taj odiozni, krvozaleđujući heil hitler. To je poklić garniture koja je prodala tj poklonila hrvatski teritorij, koja je uvela rasne zakone, koja je poklala i poubijala sve što je bilo napredno i čisto hrvatsko, kojase stavila na služništvo svjetskom okupatoru protiv interesa hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. I Zato je to poklić koji je potrebno pod hitno zakonom zabraniti, ljubitelje staviti na raspolaganje nekom novom Golom otoku. Problem je što je ljubiteljska garnitura umnožila svoje gene i svoj idiotizam i neznanje, kaoi ubilačke sklonosti prelila na tu nesretnu njihovu nasljednu generaciju. I zato prste dalje od pokušaja relativizacije najvećeg zla u povijesti Hrvatske. Općenito, ovaj most pokušava mnogo toga razvodniti, baš to želji i težnji onih u čije ime djeluju. A znamo tko je autor mosta…….. jako dobro….. i zato smo nevjerojatno oprezni…… a nedavni događaji tomu idu u prilog……..

  • JO 07.08.2016.

    Nije dobar kao ni ustaški režim. A ni Srpski "za kralja i otadbinu"iz kojeg su maknuli kralja .

Komentiraj...
Vidi sve komentare