To je to što me zanima!

Grad Zagreb nabavlja nove tramvaje: 'Na proljeće bi prema ugovoru trebali biti na ulicama'

Novi niskopodni tramvaji bit će moderni, udobni u vožnji te prilagođeni osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti...
Vidi originalni članak

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik Uprave društva Končar-Električna vozila Josip Ninić u utorak su potpisali Ugovor o isporuci novih 20 niskopodnih tramvaja za ZET,  uz 20 koji su već u proizvodnji. Gradonačelnik je otkrio kako bi se po ugovoru prvi tramvaji trebali naći na zagrebačkim ulicama sljedeće proljeće.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Ponosan sam što potpisujemo ugovor za dodatnih 20 tramvaja, uz već 20 koji su u proizvodnji, jer će ovo biti prvi novi tramvaji na zagrebačkim tračnicama nakon punih 15 godina, a prve očekujemo već do proljeća sljedeće godine. Uz to, Zagreb je jedan od rijetkih gradova koji tramvaje proizvodi u svom gradu od strane domaćeg proizvođača - rekao je Tomašević te čestitao Končaru što su bili najbolji na međunarodnom natječaju.

- Na ovome nećemo stati i do kraja godine ZET će raspisati natječaj za 40 dužih niskopodnih tramvaja, vrijednosti oko 120 milijuna eura. To je ukupno 200 milijuna eura investicije u nove tramvaje nužne za unapređenje javnog prijevoza te kvalitetnije i pouzdanije vožnje koju Zagrepčani zaslužuju - istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Kapacitet za 115 putnika, prilagođeni osobama s invaliditetom, USB priključci...

Novi niskopodni tramvaji bit će moderni, udobni u vožnji te prilagođeni osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

POSKUPLJENJE NEIZBJEŽNO Tomašević nudi uštedu od 1,3 eura godišnje, a bez Vladinih mjera račun za plin raste 120 €

- Imat će kapacitet za 115 putnika, platformu za ulaz invalidskih kolica te USB priključke na minimalno 10 mjesta u putničkom prostoru te će zadovoljiti sve druge međunarodne standarde - objasnio je predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović.

Predsjednici Uprava Končar i Končar-Električna vozila Gordan Kolak i Josip Ninić zahvalili su se Gradu Zagrebu i ZET-u na dugogodišnjoj suradnji koja im omogućava vidljivost na međunarodnoj sceni kao i stabilnost u poslovanju.

- Tramvaji koji su postali i zagrebački simbol i jedan od tehnički najsloženijih hrvatskih proizvoda pravi su primjer sinergije lokalne zajednice i domaće industrije kojoj ćemo težiti i dalje - naglasili su čelni ljudi Končara.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • ŽAC FERRY 05.09.2024.

    A kaj je sa onim rabljenim tramvajima koji su kupljeni a nisu vozili zbog vrućine...i dal će ikad biti objavljeno koliki su bili i dal uopće postoje penali za te tramvaje koji su kasnili...kupiš nekaj i hvališ se time a ne koristiš...to može samo PROMAŠEVIĆ...

  • Krsten Marijan 03.09.2024.

    A dali ce imat klimu i hoceli bit prekucana godina proizvodnje Jesu li opetiz Ausburga

  • TVP 03.09.2024.

    Polako i hrabro naprijed. Bez obzira na sve lokalne i vanjske stalne negativce.

Komentiraj...
Vidi sve komentare