Nakon svečanoga govora koji su gosti na Brijunima pozorno slušali, predsjednik Josipović i stotinjak veleposlanika sa suprugama nazdravili su šampanjcem. Na terasi Bijele vile potom ih je čekalo pravo gurmansko bogatstvo. Doznali smo da se za strane veleposlanike, koje je Josipović ugostio u skladu s tradicijom koju je uspostavio Franjo Tuđman, a nastavio Stjepan Mesić, pripremilo 78 vrsta jela i slastica. Jela su pripremali kuhari iz Ureda predsjednika. Sva vina su darovali ugostitelji iz Istre, kao i dio jela, a ostatak ide na trošak ureda. Točan iznos nisu znali reći.
- Sve je hrana izvorno hrvatska, od raznih vrsta sireva, pečenog povrća do kozlića i jarića koji su na pladanj stigli upravo iz Istre - odao nam je jedan od poslužitelja.
- Ovim jelima nastojali su se zadovoljiti svi, vegetarijanci i oni koji vole meso, a pažljivim izborom jela i vjeroispovijest gostiju - kažu nam konobari. Od velikog izbora domaćih kolača konobari su za poseban stol nosili i torte od jagoda, limuna te naranče, a stolovi s delicijama bili su ukrašeni voćem, košaricom od lubenica punjenom jagodama i trešnjama. Prva dama Tatjana Josipović trudila se biti dobra domaćica na prvom službenom prijamu.
BRIJUNSKI MENI
Josipovićevi gosti uživali su u domaćem pršutu, njokama, kozicama, kavijaru, torti od limuna, siru, jaretini,janjetini i pečenom povrću...