To je to što me zanima!

Gotov zulum pijanih turista po Splitu? Počeli patrolirati prvi zaštitari: Evo što se radilo lani...

Zbog ove vijesti lakše će sigurno spavati stanari stare gradske jezgre koji su prijašnjih sezona imali muka s turistima koji su divljali po ulicama. Pobrojali smo samo dio incidenata od prošle sezone...
Vidi originalni članak

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević potvrdio je na sjednici Gradskog vijeća da su u ponedjeljak krenule prve patrole zaštitara po splitskim ulicama. Angažirao ih je Grad Split, a njihova zadaća je da, bilo samostalno ili u društvu komunalnih redara, čuvaju javni red i mir na gradskim ulicama.

Ivošević otkriva kako zaštitari nemaju fiksno radno vrijeme već će se prilagođavati okolnostima. Uglavnom će zaštitari patrolirati u večernjim satima kada se u sezoni na splitskim ulicama i događa najviše incidenata. Očekivano je da će više patrolirati i vikendima kao i za vrijeme velikih događanja u gradu.

S BALKONA SE BORI S NEREDOM Ona se bori s pijanim turistima: Split je meni najlipši, ali pun je žohara. Svaka rupa sad je bar...

Zaštitari će patrolirati po centru grada, a dobili su dio ovlasti koje ima policija. Moći će od ljudi zatražiti utvrđivanje identiteta kao i zadržavati one uhvaćene u prekršaju. Naravno, ako okolnosti to budu zahtijevale, bit će na mjesto događaja pozvana i policija.

Ove je godine putem javne nabave izabrana firma “007 Miletić”, a na natječaj su se uz njih prijavile i firme "Lav zaštita", "Lupus zaštita", "Sokol", "Pit Bull" i "007 Miletić". Izabrana tvrtka "077 Miletić" dala je najpovoljniju ponudu od 95.000 eura s PDV-om. 

Zbog ove vijesti lakše će sigurno spavati stanari stare gradske jezgre koji su prijašnjih sezona imali muka s turistima koji su, često u alkoholiziranom stanju, urlali usred noći pod prozorima mještana i nerijetko vršili nuždu pred njihovim kućnim pragovima.

Sumanuto divljanje po gradu

Grad Split lani je izglasao prijedlog po kojem se kažnjava niz prekršaja protiv javnog reda i mira. Konzumiranje alkohola na površini javne namjene (one površine manje 100 metara od škola i vrtića, unutar zone A koja obuhvaća prostor grada unutar baroknih bedema izgrađenih u 17. stoljeću); vršenje nužde na površinama javne namjene, spavanje u parkovima na travnjacima, trgovima i na drugim površinama javne namjene; konzumacija hrane ili piće na površini javne namjene, zadržavanje u ugostiteljskim objektima nakon kraja radnog vremena, penjanje i sjedenje po spomenicima i spomen pločama; ulaženje, penjanje i/ili kupanje u fontanama i nuđenje i ugovaranje usluge taksi prijevoza koja nije unaprijed dogovorena - za sve to predviđene su novčane kazne u visini od 300 eura. Povraćanje na javnim površinama kažnjava se sa 150 eura.

NI KAZNE NE POMAŽU Sramotne scene iz centra Splita: Djevojka se pomokrila usred bijela dana na ulici u Radunici

I za sve te kazne postoji opravdan razlog. Jer turisti su se posljednjih godina u Splitu razularili van svih granica. 

U svibnju prošle godine pijani turisti pokazivali su stražnjicu ženi koja ih je pokušavala opomenuti za nekulturno ponašanje, a onda su je još i gađali bocom.

U lipnju je, pak, objavljenja snimka turista koji se pijani po cesti u suprotnom smjeru voze u kolicima iz trgovine. Također u lipnju, društvenim mrežama proširila se fotografija mladića koji u centru grada mokri po izlogu jedne trgovine.

U srpnju obično počinje Ultra festival, a tada policija i komunalni redari uvjerljivo imaju najviše posla. Društvenim mrežama proširio se video u kojem policija vozi gradskim ulicama i viče na turiste koji polugoli hodaju centrom grada.

@mx_luxury_travel #split #croatia🇭🇷 #pageforyou #foryoupage #funpag #balkan #summer #yourpage ♬ original sound - mx_luxury_travel

Raskalašeno ponašanje turista ne prestaje ni u kolovozu. Lani se tada dijelila snimka tri pijane turistkinje koje su se bacale i valjale po podu u centru grada. Još jedna fotografija kružila je mrežama, ovoga puta bila je riječ o djevojci koja se odlučila pomokriti usred bijela dana na ulici u Radunici.

Dio je ovo, tek, sramotnih prizora sa splitskih ulica tijekom turističke sezone, a svemu bi sada na kraj trebale stati patrole zaštitara i komunalnih redara.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • ping-pong 05.06.2024.

    Policija ne radi svaki put svoj posao kako treba. Proslo ljeto nasi sumari, sto po sumama imaju kampice i stracare, skupili su se kod crkve, derali , pustali cajke ,takk glasno da nitko nije mogao spavati. Izasao sam u 00.00h i zamolio ih da se i razidu ili da ugase muziku i stisaju se ,jer ima malih beba u blizini koje bude sa svojom muzikom i ponasanjem. Rekli su hocemo ,jedan je rekao drugome ugasi muziku...pitali su me da li cu popiti sta, rekao sam ne hvala, idem spavati ,radim ujutro. Pili su votku i Jack Daniels boce su bile skoro gotove, a i oni. Tisina je bila 15 minuta, a onda opet cajke glasno, deranje, pljeskanje....tad sam zvao policiju. Prvo su rekli da nemaju koga, pa da ce se to samo od sebe smiriti, pa su rekli ok, poslat cemo nekog. Za sat vremena dolazi policija, cuo sam da su ugasili muziku pa sam isao na prozor i gledao sta se desava. Policajac im je rekao, ajmo decki, pogledajte koliko je sati, ajmo polako...decki su onako pijani jedva sjeli u auto i krenuli driftati...otisli su i oni i policajci. Oni su napravili dir i vratili se i nastavili sa muzikom i vristanjem. Ponovno zovem policiju, oni kazu da su bili i da tamo vise nema nikog, ja mobitel gurnem preko prozora, zensks mi govori, u redu poslacu ih opet. Policajci nisu dosli. Policija ih kao prvo treba kazniti zbog remecenja javnog reda i mira, 00.00 je proslo. Zatim zbog alkoholiziranja na javnom mjestu, a pogotovo ako takvi sjednu za volan ,obavezno oduzeti vozacku. 

  • oliverregak 05.06.2024.

    za pare koje tamo ostavljaju trebali bi tulumariti i dan i noć

  • Dory Ri.. 05.06.2024.

    to su nasi dragi gosti a vi ih nazivate turistima..... ??

Komentiraj...
Vidi sve komentare