Ljubav prema pivi je počela još od maturalca u osnovnoj školi. Tad sam popio svoje prvo pivo, rekao je Goran Špinderk (30) iz zagrebačkog Rudeša.
Ovaj Zagrepčanin je nedavno na natjecanju u brzinskom ispijanju piva u jednoj zagrebačkoj pivnici postao prvak u ispijanju ove hmeljske tekućine. Zlatni nektar kraljeva ispio je za tren i ostavio iza sebe 12 natjecatelja.
- Osobni rekord mi je 2,23 sekunde kad mi je prijatelj vrijeme mjerio štopericom - hvali se.
Goran kaže kako je s brzinskim ispijanjem pive počeo dok je imao 18 godina.
- Krenuo sam s ekipom na tulumima iz zafrkancije i vidio da me ide. S godinama sam stekao iskustvo, ali nemam nekakvih posebnih priprema ni tehniku. Piva ode u tri gutljaja - kaže on.
Ipak, dodaje da se u brzinskom ispijanju piva ne smije biti previše sit ni umoran, a otkrio nam je i koja vrsta piva najbolje i najbrže klizi niz grlo.
- Najbolji je svijetli lager koji nije pregaziran, a ispijanje s tamnim i pšeničnim pivom ide teže jer su to krepkija piva - dodaje.
Goranu je ovo bilo prvo natjecanje, ali se namjerava boriti u ispijanju piva i dalje. Svjetski rekorder u ispijanju je Amerikanac Steven Petrosino, koji je 1977. godine iskapio litru piva za 1.3 sekunde. Goran kaže da je taj rezultat teško dostižan, ali ipak dodaje:
- Tko zna, možda mu se u budućnosti približim.
Posebnu strast prema pivi ima i profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu Zdenko Krištafor (62). On već godina skuplja etikete s boca piva.
- Počeo sam ih skupljati sasvim slučajno prije 25 godina jer mi je cilj napraviti cjeloviti pregled hrvatskog pivarstva kroz povijesne događaje i kulturu - priča profesor Zdenko.
Dodaje kako mu je poticaj bio i sport. Bavi se rekreativno nogometom i nakon termina ritual je bio popiti hladno pivo. Isprva je skupljao limenke, no one su zauzimale previše mjesta pa se prebacio na etikete. Osim hrvatskih, ima i etikete iz skoro svih zemalja svijeta, čak iz Sjeverne Koreje, Bolivije, Tahitija, Bahama.
Ne klizi svaka piva jednakom lakoćom
Hrvatski prvak u eksanju piva otkrio je koje pivo najbolje klizi niz grlo. Ističe kako se radi o svijetlom lageru koji nije previše gaziran. Najteže je s tamnim i pšeničnim pivom jer su to krepkija piva, pa samim time i teža.