To je to što me zanima!

Gdje su danas oni koji ustaju i pitaju: Tko ste vi i tko vam daje pravo da se tako ponašate?

Hoćemo li, mi koji se ne slažemo ni s kakvom naznakom fašizma, šutjeti i gledati u vrhove svojih cipela? Ili ćemo makar priupitati 'tko ste vi i tko vam daje pravo da se tako ponašate, poručio je redatelj Slijepčević
Vidi originalni članak

Bilo bi dobro da živimo u društvu koje je uvijek spremno nagraditi svako sjećanje na svoje nahrabrije i najpravednije ljude. Na ljude koji u najgorim vremenima nisu htjeli šutjeti. Na one koji su bili spremni glasno ustati protiv napravde, fašizma i zločina, makar zbog toga bili pogubljeni.

Sjećanje na jednog takvog čovjeka oživljava film "Čovjek koji nije mogao šutjeti", upravo nagrađen u Cannesu Zlatnom palmom. To je priča o Tomi Buzovu, umirovljenom oficiru JNA koji je 1993. žrtvovao vlastiti život da bi spasio mladića 'krive' vjere. Zna se za još neke slične priče iz devedesetih. U Trebinju je Srđan Aleksić htio zaustaviti srpske vojnike koji su tukli i maltretirali mladića samo zato jer je islamske vjere. Pretukli su potom i Aleksića. Umro je kasnije od ozljeda. Bilo je devedesetih i Hrvata koji su od progona, zlostavljanja, masakra i smrti spašavali svoje sugrađane srpske nacionalnosti. Ali za malo njih se zna, njihove priče se rijetko čuju pa i prešućuju, takvi su i danas prepušteni zaboravu. Ta činjenica puno govorori o hrvatskom društvu, o onima koji su na vlasti i o onima u oporbi, o kukavičluku i mržnji koja nas pogoni, koja djecu uči da budu netrpeljiva, da gaze i uništavaju drugačije od sebe. O onima koji bi nam i danas određivali koga da volimo, kako da se oblačimo i u što da vjerujemo, progovorio je ovih dana riječima koje su ispunjene nadom i Nebojša Slijepčević, redatelj filma o Tomi Buzovu:

"E, pa ne vjerujem da se više od minimalnog postotka ljudi u Hrvatskoj slaže s takvim profašističkim stavovima i takvim načinom upravljanja državom. Ne vjerujem da su dosegnute civilizacijske vrednote podložne promjeni preko noći. A hoćemo li, mi koji se ne slažemo ni s kakvom naznakom fašizma, šutjeti i gledati u vrhove svojih cipela? Ili ćemo makar priupitati 'tko ste vi i tko vam daje pravo da se tako ponašate', kao što je to u vagonu vlaka učinio Tomo Buzov?", zapitao se Slijepčević.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • "next" 27.05.2024.

    Zašto bi to trebao biti fašizam? Pa i komunizmu se šutjelo i gledali vrhove cipela.

  • PRIGOREC iz ZG 27.05.2024.

    vise mi idete na K…… sa tim fasizmom, ustasama, i partizanima…. dajte vise ostavite tu davnu proslost i pisite o sadasnjosti i budu nosti…. pa cak ni talijani od koji dolazi fasizam ne piskaraju toliko o fasizmu kao vi…. a ni njemci koji bi i tekak trebali pisati o tome vec su se primili lopate i rada… ali kaj se tu moze, to su ostaci yugototalizma….

  • Florijan1974 27.05.2024.

    Kada će Hrvatske komunističke vlasti zabraniti zločinačku crvenu petoktaku pod čijim znakovljem je ubijeno preko 950.000. Hrvata, mnoge tuklo, zatvaralo i ubijalo sve do Kolovoza 1995. Strašila s tim znakovljem paradiraju pred kućom mega zločinaca u Kumrovcu kao i u Srbu gdje su partizanočetnici 27 7. 1941 napravili genocid nad Hrvatima, naime sva Hrvatska sela su zapaljena a Hrvati svi poubijani, ne zna se danas mjesta gdje su ta sela postojala, popa Gospodentića partizani i četnici su pekli na ražnju...

Komentiraj...
Vidi sve komentare