To je to što me zanima!

Fuchs: U posebnim razredima dovoljna su dva pomoćnika, inače će ih biti više nego djece

To je dovoljno za sve potrebe djece u tim razredima, to je procjena struke. Inače ćemo imati više pomoćnika nego djece u razredima, komentirao je ministar obrazovanja ukidanje pomoćnika u posebnim skupinama
Vidi originalni članak

U posebnim razrednim odjeljenjima ili skupinama koje pohađaju djeca s poteškoćama u razvoju bit će dva pomoćnika u nastavi i i te dvije osobe sigurno mogu pomoći tim učenicima, odgovorio je jučer ministar znanosti, obrazovanja i mladih na pitanje o novom Pravilniku o pomoćnicima u nastavi.

Taj Pravilnik, podsjetimo, po novome propisuje da u posebnim razredima više mogu biti najviše dva pomoćnika u nastavi na pet učenika, čak i ako je svakome od tih učenika odobren pomoćnik i bez obzira na specifične poteškoće te djece.

- Dvije osobe sigurno mogu pomoći tim učenicima, inače ćemo imati razrede u kojem će biti više pomoćnika nego djece. Struka kaže da ako imamo specijalizirane osobe nastavnike koji rade u razredima,  da se za manji broj djece može organizirati stručna nastava uz nešto manji broj pomoćnika - istaknuo je Radovan Fuchs.

SKANDAL ZBOG NOVOG PRAVILNIKA VIDEO Djeci ukinuli pomoćnike u nastavi, roditelji u šoku: 'Ni ne znam kako ćemo ih slati u školu'

Roditelji djece iz jednog takvog razreda u OŠ Rugvica u Zagrebačkoj županiji nezadovoljni su stavom nadležnog Ministarstva. Pribojavaju se početka školske godine. Ironično je, kaže nam Andrea Lučić, predsjednica udruge raSTEM u SPEKTRU, da nam je baš danas došlo rješenje o pomoćniku u nastavi. Dakle, iako to pravo ima, njihova Kći neće ga moći koristiti.

Na upit ministru Fuchsu o tim rješenjima, ministar je konstatirao kako ne mogu sva djeca u školama imati svog pomoćnika.
 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • meimeir 06.09.2024.

    I uz sve ta djeca trebaju cesto i asistente koji snjima rade doma. Znaci da imas minimum znanja o djeci s poteskocama u razvoju, nikada ovakvu glupost ne bi izjavio. A i ti tvoji " strucnjaci" imaju 0 minuta iskustva u radu s takvom djecom🤬🤬🤬

  • meimeir 06.09.2024.

    Kada veterinar kroji obrazovni sustav🤬🤬 dakle Fuchs jel shvacas da nemaju sva djeca jednake potrebe??? I da postoji hrpa razlicitih ostecenja djeteta koja traze posebnu skrb. Uz sve zasto ne gradis jos koju specijalnu skolu pa bi i djeci i roditeljima bilo lakse. A onda ta djeca povremeno dolaze u skolu zdravoj djeci da se bolje asimiliraju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare