To je to što me zanima!

Fotoreporter iz Jablanice snimio emotivni video: 'Sve je nestalo u trenu, a ostat će zapisano...'

Petominutni video pokazuje razmjere štete, kamenje koje je poklopilo kuće i spasilačke službe iz zemalja regije koje rade zajedno
Vidi originalni članak

Dragi moji prijatelji Bosanci i Hercegovci, Srbi, Hrvati, Slovenci, Crnogorci.. Prije nego što ponovo počnete da se mrzite, znajte da ima jedan mali grad čija je velika nesreća ujedinila sve što vam se još jučer činilo da ne može biti ujedinjeno. Grad koji više nikada neće biti isti. Grad koji je preko noći izgubio dio svoje duše, svoje mladosti. Izgubio je svoje očeve, majke i svoju djecu… Sve je nestalo u trenu a ostat će zapisano u vječnost.. Da ostane zapisano, napisao je Dženad Džino, fotoreporter iz Jablanice koji je svakodnevno izvještavao o kalvariji koja je zadesila taj mali grad.

 U petominutnom videu vide se svi razmjeri tragedije koja je uništila Jablanicu i odnijela brojne živote. Uz poplavljene ceste, vidi se i kamenje koje je poklopilo dio kuća. Džino je htio videom pokazati jedinstvo koje je vladalo među narodima dok je trajalo spašavanje i pomoć ljudima koji su preživjeli poplave, čišćenje terena i pronalazak žrtava kojih je u Jablanici bilo najviše. 

POTRAGA JOŠ TRAJE Broj poginulih u poplavama u BiH porastao na 25

Na terenu su, uz spasioce, policajce, vatrogasce i hitne službe BiH, bili spasioci iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i mnogih drugih zemalja. 

Iz operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko - neretvanskog kantona izvijestili su da još traju akcije zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara na ugroženim područjima. 

- Građevinska operativa je bila angažirana na lokalitetima Seonica, Trusina, Buturović Polje, Goransko Polje. Angažirani su svi raspoloživi resursi u akcijama zaštite i spašavanja. PVJ Konjic redovno vrši odvoz i distribuciju pitke vode na područjima pogođenih prirodnom nesrećom od 07-19 sati. Uspostavljena je električna energija u Barama, Džanićima, Donjem Čažnju, Jaseniku, Požetvi, Slavkovićima, Dobričevićima, Kostajnici, Bukovlju, dok struje i dalje nema struje u Gornjim i Donjim Višnjevicama, Raotićima, Budišnjoj Ravni, Ljesovini, Lukšijama. Na području Jablanice električnu energiju imaju svi osim jednog dijela Donje Jablanice. Radnici Komunalnog poduzeća vrše popravke na vodovodnoj mreži u mjestima stradalim u poplavama kao i radnici BH Telecoma. Putne komunikacije na području općine Jablanica sa pojedinim naseljenim mjestima su u prekidu kao i sa susjednim općinama, a radi se na čišćenju puteva. Volonteri uz pomoć strojeva rade na raščišćavanju putnih komunikacija i objekata - stoji u priopćenju kojeg prenosi Dnevni avaz.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare