To je to što me zanima!

U velikoj akciji našli 14 lažnih milijuna eura, u hrvatskoj čak 1800 lažnih novčanica

Tijekom provođenja akcije „Decoy“ u Republici Hrvatskoj, carina i policija otkrile su 10 pošiljki s 1803 krivotvorene novčanice eura u raznim apoenima
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj je otkriveno 10 pošiljki s 1803 krivotvorene novčanice eura, dio je to velike zaplijene krivotvorenog novca u vrijednosti većoj od 14 milijuna eura u operaciji DECOY, akcija koju je koordinirao Europol, a vodili Španjolska, Portugal i Austrija.

Cilj je bio razbiti distribuciju krivotvorenih novčanica i kovanica koje su slane putem poštanskih službi diljem Europe.

Zaplijenjeno je 174 paketa s krivotvorenim novcem, čime su pokrenuta 144 nova policijska istraživanja odgovornih kriminalnih mreža. Ukupno je presreteno 148 130 krivotvorina, među ostalim 134 949 novčanica i kovanica eura, 9 186 novčanica britanske funte i 3 595 novčanica američkih dolara.

Uglavnom se radilo o novčanicama izmijenjenog dizajna koje se često nazivaju i „filmskim novcem“. Takve reprodukcije sličnog su oblika i boje kao i prave novčanice ali se na njima nalazi mala oznaka koja upućuje na to da se ne radi o pravom novcu. Međutim, takve oznake se često ne uoče što kriminalcima omogućuje da takav novac podvaljuju kao pravi.

TISUĆE LJUDI SE OKUPILO VIDEO Kaos u New Yorku zbog slavnog glumca: Intervenirala i policija, uhitili su obožavatelja

Među zaplijenjenim novčanicama najčešći apoeni su bili od 50 eura, a zatim od 20 eura.

Krivotvoreni novac je presreten na ključnim točkama ulaska te su pokrenuta opsežna istraživanja u potrazi za organiziranim kriminalnim skupinama koje djeluju iza kulisa. U operaciji su sudjelovale Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Srbija, Španjolska, Turska, Ujedinjena Kraljevina i Sjedinjene Američke Države.

Tijekom provođenja akcije „Decoy“ u Republici Hrvatskoj, carina i policija otkrile su 10 pošiljki s 1803 krivotvorene novčanice eura u raznim apoenima i to: 256 novčanica u apoenu od 20 eura, 424 novčanice u apoenu od 50 eura, 408 novčanica u apoenu od 100 eura, 209 novčanica u apoenu od 200 eura te 506 novčanica u apoenu od 500 eura.

NEMA OZLIJEĐENIH FOTO Sudarili se tramvaj i auto na Maksimiru: 'Vozači se sami dogovorili dok je stigla policija'

Naručitelji krivotvorenih novčanica su sa šireg područja Republike Hrvatske (PU zagrebačka, PU karlovačka, PU istarska, PU zadarska, PU šibensko-kninska, PU splitsko-dalmatinska, PU sisačko-moslavačka te PU krapinsko-zagorska) dok su pošiljke krivotvorenih novčanica dostavljane iz Turske, Kine i SAD.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare