To je to što me zanima!

FOTO Ovako izgleda Jablanica sedam dana nakon katastrofe. Počela obdukcija žrtava...

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Prioriteti su od početka potraga za nestalim osobama, raščišćavanje terena, uspostava putne komunikacije te opskrba vodom i strujom, a tako je i danas na terenu
Vidi originalni članak

Prošlo je tjedan dana od nezapamćene tragedije koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu, najgore je bila pogođena sjevera Hercegovina koja je najviše stradala, piše hercegovina.info.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prva preliminarna procjena štete iznosi 50 milijuna maraka. Kako je kazao načelnik Damir Šabanović, 49 stambenih objekata je uništeno, dok je 181 objekt teško oštećen, uz štetu koja prelazi 15 milijuna maraka. Također, značajna šteta nastala je na privrednim objektima i poljoprivrednom zemljištu.

Prioriteti su od početka potraga za nestalim osobama, raščišćavanje terena, uspostava putne komunikacije te opskrba vodom i strujom, a tako je i danas na terenu.

BLOKADA TERETNOG PROMETA Havarija i poplave zaustavile promet prema lukama Rijeka i Ploče: Bit će posljedica blokade

U JKP Gradska groblja Visoko danas je počela obdukcija tijela osoba koje su stradale na području Jablanice i Konjica, doznaje Avaz.

Naredbu o obdukciji tijela je donio tužilački tim, a koji je formiran odmah po dojavi o tragediji.

Pokrenulo se pitanje utjecaja ljudskog faktora na tragediju

Kamenolom iznad Donje Jablanice, udaljen svega 500 metara od naselja, srušio se i odnio više od 15 života. Jaka kiša prouzročila je obrušavanje kamenoloma, što je otvorilo pitanja odgovornosti i utjecaja ljudskog faktora na ovu tragediju. 

JOŠ TRAGAJU ZA NESTALIMA U Jablanici pronašli još jednu žrtvu poplava. Hrvatska dopremila stambene kontejnere

Ministarstvo gospodarstva HNŽ dostavilo je dokumentaciju vezanu za kompaniju koja je vršila kopanje, a Tužiteljstvo HNŽ formiralo je predmet o ovom slučaju.

Podsjetimo, poginulo je 19 ljudi, 16 iz Jablanice i 3 iz Konjica. Potrage za nestalim osobama i dalje traju, a jedno tijelo još uvijek nije identificirano.

Prometna komunikacija između Mostara i Jablanice, te Jablanice i Blidinja je u prekidu, dok je put prema Prozor-Rami otežan. Željeznički promet i dalje je u prekidu na liniji Jablanica – Mostar, a štete na infrastrukturi zahtijevaju hitne intervencije. 

Vratio se tim za spašavanje:'Zbog razmjera katastrofe sve žrtve još nisu pronađene...'

U Hrvatsku se večeras vratio tim za traganje i spašavanje koji je upućen u Bosnu i Hercegovinu nakon stravičnih poplava. Zadatak im je bio pronalazak stradalih u najugroženijim područjima. 

Nakon zahtjeva Bosne i Hercegovine za međunarodnom pomoći, Hrvatska je uputila tim za traganje i spašavanje, sastavljen od 37 pripadnika, dva potražna psa te 17 vozila.

- Suradnja je bila fantastična. S tim ljudima već godinama surađujemo. Već smo prijatelji. Rekla bih da smo zajedničkim radom postigli ogromne rezultate. Na žalost zbog razmjera katastrofe sve žrtve još nisu pronađene, ali nadamo se da će lokalne snage to uspjeti u narednih nekoliko dana - rekla je Nika Markoč, članica potražnog tima Civilne zaštite za RTL.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Pobotchnick Leeyoobo 12.10.2024.

    A niš. Hvala svima i pozdrav Martovcima..

Komentiraj...
Vidi sve komentare