To je to što me zanima!

FOTO Nakon posjeta Putinu i bijesa EU čelnika, Orban stigao u Kinu: 'Mirovna misija 3.0'

Orban bi se trebao sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom
Vidi originalni članak

Nakon iznenadnog posjeta Moskvi prošlog tjedna koji je izazvao bijes europskih čelnika, mađarski premijer Viktor Orban otišao je na još jedno nenajavljeno putovanje, ovaj put u Kinu, izvijestili su kineski državni mediji u ponedjeljak ujutro.

- Mirovna misija 3.0 - napisao je Orban na platformi X nakon dolaska u Peking, objavivši fotografiju na kojoj se vidi kako ga je u zračnoj luci dočekao zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Hua Chunying.

Kina je ključna sila u stvaranju uvjeta za mir u rusko-ukrajinskom ratu, dodao je Orban na platformi X, a u Pekingu je rekao da Mađarska "snažno cijeni" mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini, prema mađarskoj novinskoj agenciji MTI.

Prema kineskoj državnoj novinskoj agenciji Xinhui, Orban bi se trebao sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. Njegovo putovanje dolazi nakon spekulacija da bi mađarski čelnik mogao posjetiti i Kinu nakon kontroverznog putovanja u Moskvu u petak, tijekom kojeg je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Taj je potez izazvao zaprepaštenje u Europi i SAD-u.

O POSTIZANJU MIRA Orban razgovarao s Putinom o miru u Ukrajini, europski čelnici ljuti: 'Ne govori u naše ime...'

Orban je rekao da je njegov sastanak s Putinom, koji je izvršio invaziju na Ukrajinu, bio "mirovna misija". Tijekom zajedničkog nastupa s Putinom nakon razgovora, Orbán je ponovno pozvao na napore za pronalaženje mirnog rješenja za ukrajinski rat.

Nekoliko dužnosnika EU-a kasnije je naglasilo da mađarski čelnik nema službeni mandat EU-a za pregovore s Rusijom, te da to nema nikakve veze s mađarskim šestomjesečnim predsjedanjem Europskom unijom. Orban, koji je često trn u oku Bruxellesu u nizu pitanja, među čelnicima Europske unije smatra se najbližim Moskvi.

Mađarska je 1. srpnja preuzela rotirajuće predsjedanje EU-om. Kineski predsjednik Xi posjetio je Mađarsku u sklopu europskog putovanja u svibnju. Peking i Budimpešta održavaju dobre odnose, a Orban je bio jedini čelnik EU koji je prošlog listopada prisustvovao Forumu Pojas i put čiji je domaćin bila Kina.

TOMISLAV KLAUŠKI Ako Orban u Moskvi traži mir, neka kaže Putinu da prekine s agresijom i izvuče se iz Ukrajine

Mađarska je dio kineske inicijative Pojas i put (BRI), ogromnog infrastrukturnog projekta koji uključuje Kinu koja ulaže milijarde u infrastrukturu i odobrava zajmove mnogim zemljama globalnog juga, u središnjoj Aziji, ali i u dijelovima Europe.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • cervelo 08.07.2024.

    Nijemci ako mu zavrnu slavinu gotov je.. a vec ga lagano upozoravaju .. maknu li mu samo audi iz Gyora eto kaosa i problema.!!

  • Must Affa 08.07.2024.

    Za ovo što radi bi trebao dobiti izlizanu Nobelovu nagradu za mir. .........Al' ozbiljno................. "Brisel nije naš šef. Mi smo nezavisna, suverena mađarska nacija. Zajedno donosimo odluke. Ako nisu dobre za nas, reći ćemo im. Ako nisu dobre i možemo ih spriječiti, neće biti donesena zajednička odluka”, ponovio je tada. Viktor Orban. Tako jednostavno, tako logično, tako državnički. E to je državnik. ...........Ovo je državnik........ Bravo Viktor, jednostavno bravo!..................... Samo bi trebao biti oprezan da ga ne "iznenadi" potres kao Tursku kada nije htjela plesati kako oni žele. ...........Sretno Orban................... P.s., ne hvatajte se za gluposti, stare karte na nečijim zidovima ili ne znam što........... Tu se misli na čisto sentimentalnu (za njih) vrijednost kada je Ugarska predstavljala neku silu u tadašnjoj Europi. Osobno mislim ništa više od toga. .......................Dakle, u kontekstu vremena u kojem živimo, Orbanu i takvima - treba skinuti kapu.

  • Lukovdol 08.07.2024.

    Ovaj Masni sanja Veliku Mađarsku i nada se da će to ostvariti uz pomoć Kineza i Rusa .

Komentiraj...
Vidi sve komentare