To je apsurd. Naš je prijedlog bio da Covid redari budu samo na svadbama te da njih treba osigurati ugostiteljski objekt, a Stožer je sam odlučio te iste redare nametnuti svima. Pa kakvog to smisla ima, tko će sve to organizirati? Znači li to da u ovoj krizi moramo zapošljavati nove ljude? Puno pitanja, a malo odgovora. Ne dolaze u obzir, to je van pameti!, oštro su reagirali sugovornici iz Nacionalne udruge ugostitelja na nove preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).
POGLEDAJTE VIDEO: Nove mjere za ugostitelje
Nove mjere
Prema novim preporukama razmak između stolova u svim ugostiteljskim objektima mora biti najmanje 3 metra, razmak između gostiju najmanje metar i pol, zabranjeno je stajanje i stajaća mjesta, kao i plesanje i plesni podij.
Covid redari bit će prisutni na svim mjestima gdje ima više od 50 ljudi. Maske su obavezne za radnike i goste (osim dok sjede za stolom), a za noćne klubove potrebne su rezervacije. Radno vrijeme je ograničeno do ponoći.
Zvali smo nekoliko ugostitelja da ih pitamo jesu li organizirali redare, no svi su nam rekli da im nisu jasne upute te da ih još nemaju i smatraju ih besmislenim i beskorisnim. A njima se slažu i u Udruzi ugostitelja.
- Ako ćemo morati imati razmak između gostiju veći od tri metra, što će biti s onim lokalima koji imaju malu kvadraturu prostora. Kakve je tu računica. Ionako krpamo kraj s krajem, a ovo će biti posljednji čavao lijesu nas ugostitelja. Mjesecima poslujemo s gubicima - kažu iz Udruge i nadodaju da su mjere iracionalne.
- Kakva je tu logika ako svaku večer imate okupljanje stotina mladih ljudi ispred HNK-a i nikome ništa, a nas se ugostitelje smatra glavnim izvorima zaraze. Uz to, pripremaju nam se i astronomske kazne za tuđe nepoštivanje mjera. Kako mi ugostitelji možemo natjerati nekoga da stavi masku, pa nismo mi represivni aparat. Na kraju krajeva, to se može i zloupotrijebiti, pa ako se nekome prohtje može otići kod konkurencije bez maske, a vlasnik ni kriv ni dužan dobije kaznu i u ovo vrijem je to ključ u bravu - upozoravaju iz Udruge.
Naglašavaju kako zbog epidemije imaju oko 60% pada prihoda s obzirom na lanjsku godinu, a mnogi su prepolovili broj radnika.
- Ograničavanje rada do ponoći, apsurdne mjere za svadbe, sve to utječe na naše ionako katastrofalno poslovanje. Kako očekujete da će netko praviti svadbu, a ne može se plesati. Jasno je da će otkazati, ali tu se onda otkazuju i sala, catering, glazba, fotograf, razni dobavljači. Pa računajte koji su to gubici. Hrvatska živi na malim poduzetnicima, na ugostiteljima, a šikaniraju nas bezrazložno. Ponavljamo, svjesni smo da je epidemija, ali moramo pronaći neko rješenje za dobrobit svih nas inače će do proljeća preko 50% ugostitelja staviti ključ u bravu - rekli su iz Udruge ne nadodaju da je prosinac bio među jačim mjesecima, a da ga se sad boje.
- Tko će organizirati cateringe za firmu, slavlja ili nešto treće. Sve nas to čeka, a minusi su sve veži. Imamo informacije da će poticaji države biti do prosinca, a nakon toga kreće veselje, preživjet će samo veliki igrači koji imaju kapitala, a ostali, koji čine većinu će morati tražiti novi posao ili čak novu državu - zaključuju naši sugovornici.
Nove mjere su izazvale i val negativnih reakcija i brojni ugostitelja, a među njima i La Štruk, restorančić smješten u centru Zagreba iza kojeg stoje Sven Mladinović i Alen Markulin. U svojoj objavi na Facebooku oštro su napali stožer.