Kremlj je u petak objavio da će ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak u Sočiju primiti turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana s kojim će, kako se očekuje, razgovarati o obnovi sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora.
"Pregovori će se održati u ponedjeljak u Sočiju sredinom dana", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, ne ulazeći u pojedinosti o temama o kojima će biti riječ na sastanku.
POGLEDAJTE VIDEO:
To će biti rijedak posjet Rusiji jednog čelnika skupine G20 od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., nakon posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Moskvi u ožujku.
Vijest je objavljena u trenutku kada je Ukrajina objavila da je dopustila dvama teretnim brodovima da isplove preko Crnog mora koridorom koji je ona odredila unatoč riziku od ruske odmazde nakon isteka sporazuma o izvozu žita.
"Brodovi za rasuti teret 'Anna-Theresa' (plovi pod zastavom Liberije) i 'Ocean Courtesy' (Maršalovi otoci) napustili su luku Pivdenij i krenuli koridorom", objavio je na platformi X (bivši Twitter) ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov.
Sporazum o žitu, iz kojeg je Moskva istupila sredinom srpnja, a koji je od ljeta 2022. omogućavao izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, bit će na dnevnom redu sastanka, objavila je u ponedjeljak Ankara.
Turska nastoji obnoviti taj sporazum u nadi da će to omogućiti šire mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije.
Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan u četvrtak je tijekom posjeta Moskvi ocijenio "ključnim" da sporazum bude obnovljen, a njegov ruski kolega Sergej Lavrov ponovio je da Rusija traži "jamstva" Zapada.
Ukrajina u međuvremenu izvozi žito kopnenim putem i preko jedne riječne luke pa je količina žita koji može izvesti bitno manja. Tome treba dodati i mnogobrojne ruske napade na lučku infrastrukturu na jugu zemlje,
Osim spomenuta dva teretna broda, dva broda uspjela su zadnjih dana probiti se iz ukrajinskih luka do turskih voda a da Rusija nije vojno reagirala.
OVDJE PRATITE SITUACIJU U UKRAJINI I RUSIJI IZ MINUTE U MINUTU