To je to što me zanima!

Ekskluzivno. Kako je splitski sud zaštitio Pripuzov ilegalni kamp: 'Donesena je neobična odluka'

Dozvole je Zoran Pripuz sredio na ručku u hotelu. Maržić je utjecao na svoju partnericu Nedu da mu izda dozvolu za rad iako nije imao uvjete. Upravni sud je prihvatio Pripuzovu žalbu za odgodom rušenja na Murteru
Vidi originalni članak

Zorana Pripuza Uskok tereti da je preko Eduarda Maržića utjecao na službenicu Nedu Livljanić kako bi mu izdala rješenje za kamp na otoku Murteru iako u tom trenutku nije bilo nikakvih uvjeta za takvo rješenje. Uskok navodi da je Maržić u ljubavnoj vezi s bivšom službenicom Šibensko-kninske županije Nedom Livljanić, a ona sad radi u njegovoj tvrtki, pa je bio posrednik u nezakonitom poslu. I za drugi bespravni murterski kamp The View izdala je nezakonito rješenje, a za to se uz nju terete i Dario Filipi te Boris Kulušić. Iako je znala da kampovi nemaju uvjete jer su bespravno izgrađeni, ipak je lažirala očevid i potpisala da ispunjavaju sve uvjete.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

24sata donose detalje iz istrage, ali i ekskluzivno otkrivamo da je Pripuzu nedavno i sud izašao u susret vezano za njegovu gradnju na Murteru. I zbog toga je sazvan hitni sastanak na Upravnom sudu u Splitu. Sutkinja tog suda, Miranda Gulišija Jurišić, početkom listopada donijela je rješenje po kojemu se odgađa uklanjanje Pripuzove bespravne gradnje sve dok se pravomoćno ne okonča spor koji je pokrenuo protiv takvog rješenja Državnog inspektorata. Spor može trajati godinama, a suci rijetko donose takve odgode jer bi onda rušenje bespravne gradnje bilo dulje stopirano. Uz Pripuza, sutkinja je donijela isto rješenje za još jednog bespravnoga graditelja.

- Predsjednica suda je upozorena da rješenja odstupaju od uobičajene prakse upravnih sudova u takvim postupcima. Sazvala je i vijeće kako bi se praksa ujednačila te da se ne bi događalo da ubuduće privremene mjere dovedu do odgode rušenja bespravnim graditeljima - rekao nam je sugovornik upućen u cijeli slučaj.

Odluka sutkinje

Predsjednica Upravnog suda u Splitu, Nela Mešin, u svom nam je odgovoru potvrdila da je sutkinja donijela takvu odluku. Kaže kako je ocijenila da odgoda izvršenja uklanjanja građevina nije protivna javnom interesu i da je investitor priložio dokaze koji trebaju biti razmotreni u sporu u kojem će se utvrđivati je li uopće trebao pribaviti građevnu dozvolu. Odgoda je pravomoćna, bez obzira i na uhićenja. Tako da Pripuz ne mora ništa uklanjati dok se ne završi spor.

Na pitanje je li što sporno u rješenju i je li sazvan sastanak sudaca, predsjednica suda Mešin je odgovorila:

- Zakazana je sjednica sudaca raspoređenih na rad u referade, vrste predmeta Imovinsko, radi ujednačavanja sudske prakse ovoga suda.

Uskok je i detaljno opisao zašto se terete Livljanić te Kulušić, Filipi, Pripuz i Maržić. Ukratko, ni jedan od kampova nije imao nikakve uvjete za dobivanje rješenja za rad, a Livljanić ih je izdala na temelju lažnih očevida. Supotpisala je još jednu službenicu koja nije bila na očevidima. Kako kamp The View radi, tereti se da je osigurala Kulušiću i Filipiju zaradu od gotovo 48.000 eura.

Livljanić, koja je vodila odjel za turizam, pred tužiteljem Svenom Miškovićem branila se šutnjom.

Boris Kulušić je iznio svoju obranu, koja se također može značajno skratiti, on ni o čemu nema pojma. Uglavnom, Kulušić ne zna ništa, on je dao punomoć Dariju Filipiju, koji je sve rješavao.

EVO ZA ŠTO TERETE PRIPUZA Neda Livljanić je na zahtjev dragoga sredila Pripuzu da se u kampu bavi ugostiteljstvom

A Filipi je rekao da je bio prisutan kad je Livljanić obavila pregled i zaključila da kamp zadovoljava minimalne tehničke uvjete.

Pripuz je, što se tiče njegova kampa, bio kratak. Kupio je više parcela na Murteru, planirao je napraviti kamp, a kako Eduard Maržić zna sve o tome jer je vlasnik najvećeg kampa u Hrvatskoj, nabavio je njegov broj pa su se našli na piću u jednom hotelu. Maržić mu je rekao da skupi sve papire i preda mu ih, a kad ih je pregledao, rekao je "da to može proći". Uglavnom, sve je rješavao Maržić, osumnjičeni Pripuz nikad nije vidio niti je komunicirao s Livljanić, a na kraju je dobio sve papire za kamp, čak je dobio dozvolu i od Tonija Turčinova, načelnika Murtera, pohvalio se Pripuz.

Neugodna informacija

To je neugodna informacija za načelnika koji je inače ranije tvrdio u svom odgovoru da nema veze s kampom. Što se tiče Maržića, njegova obrana se donekle razlikuje od Pripuzova sjećanja. Pema njegovim tvrdnjama, Pripuz je znao da je on u vezi s Nedom Livljanić, kod koje je bio njegov predmet, pa ga je pozvao na ručak u hotel kako bi ga pitao može li mu pomoći. Maržić tvrdi kako je pričao s partnericom Livljanić te joj je rekao "da pomogne Pripuzu, i ako su svi papiri uredni, da mu izda rješenje za kamp, a ako nisu, neka ništa ne radi"...

ČEKA SE ODLUKA ISTRAŽNOG SUCA Detalji afere Murter: Posao su dogovarali u jednom hotelu, Pripuz je želio graditi kamp...

Livljanić se inače ne tereti da je uzela mito u ova dva slučaja, ali oni nisu jedini. I Murterani su nam ispričali da je ta službenica iz Jezera "rado pomagala". Dok je bila pred sucem, na društvenim mrežama su joj brojni Šibenčani i Murterani davali podršku. Inspekcija je lani utvrdila da je njen ured u još dva slučaja, jednom za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, a drugi put za trgovačku djelatnost, izdala rješenja bez provođenja očevida, odnosno u spisu ne postoje nikakvi dokazi da oni ispunjavaju uvjete. Portal morski.hr je ovaj tjedan objavio da je i kamp švedskog državljanina u Primoštenu, kojem je inspekcija zabranila rad, također poslovao s rješenjem koje je potpisala Livljanić.

Livljanić ima dvije nekretnine u Zagrebu i stan u Šibeniku, dok obiteljska kuća u Jezerima ne glasi na njeno ime. Stara kuća u kojoj ima udio u zagrebačkim Gračanima nema istaknutu kvadraturu, a prema zemljišnim knjigama, dobila je udio na dar od Maržića, s kojim je u vezi. Stan od 46 kvadrata nalazi se u Kustošiji i kupila ga je još 2007. godine. Za stan u Šibeniku nismo doznali kad je kupljen, nalazi se preko puta šibenske tržnice te s balkonom i drvarnicom ima ukupno 63,7 kvadrata. 

Idi na 24sata

Komentari 70

  • kormilar 25.11.2023.

    Ova država i ova vlada ovise o poduzetnicima pa im zato opraštaju kršenje zakona!

  • Zg90 25.11.2023.

    Dobro je jedan Sarajlija rekao kad vidiš da hodaju kockaste glave onda će te tražit nas jer mi branimo grad od takvih kad nas nebude vidjet će te što ste tek izgubili i plakat će te za nama da se vratimo a nas nema više na zemlji da pomažemo svima što ću ja u gradu ako nema Srba Hrvata I Bošnjaka meni to netreba svi smo mi od jednog Boga.Tako je i u Hrvatskoj.😥😥😥😥😥

  • kukutre 25.11.2023.

    Koje ruglo su napravili…. sada jos samo betoniranje skrapa fali, nasipavanje sljunka i voila Bali plaza

Komentiraj...
Vidi sve komentare