To je to što me zanima!

EKSKLUZIVNA SNIMKA! Misterij na Velebitu: Jesu li ovo bizoni?! 'Nisam više siguran da su krave'

Bizon je strogo zaštićena vrsta. Kako nam je rekao ravnatelj zagrebačkog ZOO-a Ivan Cizelj, teško da ga netko osim Zoo vrtova ili rezervata može i smije držati
Vidi originalni članak

Dobili smo snimku dvije životinje nalik strogo zaštićenom europskom bizonu. Na snimci se vide kako leže u travi pored kravica koje su na ispaši na velebitskom pašnjaku. Kontaktirali smo stručnjake, slali upite... Ali ni nakon više sati od objave prvotnog teksta, nitko nam nije mogao reći da su ovo na snimci bizoni niti kako bi se uopće oni mogli naći na Velebitu!

POGLEDAJTE VIDEO: Bizoni na Velebitu?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

'Možda je francuski bik'

- Teško je sa sigurnošću reći o kojoj je životinji točno riječ, ali prema fotografiji je najsličniji europskom bizonu - kazao nam je Ivan Vlahek iz Zavoda za uzgoj životinja i stočarsku proizvodnju.

Poslali smo i upit Ministarstvu poljoprivrede i gospodarstva te Državnom inspektoratu Republike Hrvatske i čekamo njihov odgovor. Upitali smo i Nacionalni park Velebit te Park prirode Velebit, znaju li oni nešto o misterioznoj životinji koja se nalazi na ispaši na Velebitu.

Iz NP Velebita isprva nisu znali o čemu je riječ. Kazali su da je možda riječ o francuskom biku. Nisu bili sigurni pa su se raspitali s vlasnikom goveda koji svoja goveda vodi na ispašu na njihovom području. On je rekao da to nije njegovo govedo.

- Rewilding Europe niti Rewilding Velebit zaklada nemaju nikakve veze sa životinjom koja je predmetom članka. Područje na kojem je životinja fotografirana nalazi se van područja kojima upravlja Rewilding Velebit zaklada - kazali su iz Rewilding Velebita koji vode projekt koji je zaslužan za nastanjivanje autohtonih životinja u Hrvatskoj. Dodaju da je njihova ekipa na terenu jer brinu o dobrobiti životinja te žele znati o čemu je riječ.

Bizona ne može držati bilo tko

Podsjetimo, ova vrsta bizona strogo je zaštićena jer je početkom 20. stoljeća gotovo izumrla. Za držanje ove vrste vlasnik mora dobiti posebne dozvole od nadležnih tijela za zaštitu prirode u svojoj zemlji. Te dozvole obično uključuju uvjete za držanje, brigu i eventualno sudjelovanje u programima uzgoja u zatočeništvu.

- Na prvu bih odmah rekao da je bizon, sad koja točno vrsta to je pitanje. Fotografija nije najbolje kvalitete da bi se točno mogla odrediti vrsta ovog goveda. Čini mi se da se na fotografiji vidi i markica pa pretpostavljam da je riječ o kravi koja zbog ovog kuta snimanja i boje krzna liči na bizona. Bizoni se drže u strogo kontroliranim uvjetima i teško je da ga bilo tko, osim Zoo vrtova i rezervata može držati. Također, nisam siguran tko bi se usudio 'podmetnuti' ovu zaštićenu i ugroženu životinju u uzgoj. Ipak postoje institucije koje kontroliraju svako govedo. Trebale bi i ovo. Tako da je vjerojatno riječ o kravi - kazao je Ivan Cizelj, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta na temelju prve fotografije koju smo zaprimili.

Kad smo mu poslali snimku, više nije bio siguran.

- I dalje se ne vidi dobro, ali nisam više siguran da je krava. No ne mogu reći ni da je bizon - dodao je.

Idi na 24sata

Komentari 51

  • Icodomoljub201 14.10.2024.

    Pa i da je bizon a nije ova bijeda od novinara bolje da ide čistit ulice možda se tamo pokaže kao dobar ili još bolje neka se zaposli u nekom ZOO-u neka čisti govna kod bizona za to je možda dovoljno kvalitetan

  • Scrooge Mc.Duck 14.10.2024.

    Malo je jadno da "stručnjaci" ne znaju razliku između bizona i krave. Po ovome na slici se da vidjeti da je slično bizonu.

  • ramokatolik 14.10.2024.

    obično govedo, bizoni tupavi

Komentiraj...
Vidi sve komentare