To je to što me zanima!

Egzodus Libanonaca: 'Izrael napada neodlučni Hezbolah. Nema koristi od plavih kaciga'

Više je od 500 poginulih u razornim raketiranjima Hezbolaha i Izraela, a na tisuće ljudi pobjeglo je iz svojih domova na jugu Libanona. Nijedna strana ne misli popustiti
Vidi originalni članak

Na tisuće Libanonaca blokirale su u utorak ceste na jugu te zemlje dok su pokušavali pobjeći što dalje prema sjeveru. Obitelji su doslovno potrpale djecu i najnužnije stvari u automobile, kombije i na motocikle kako bi spasili život. Otkad je Izrael u ponedjeljak počeo raketirati ciljeve u toj državi, za koje su naveli da pripadaju militantima Hezbolaha, ondje je poginulo najmanje 569 ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- U udarima je ranjeno 1835 ljudi. Sve medicinsko osoblje radi preko svojih granica kako bi pomogli svim pacijentima. Naš zdravstveni sektor treba svu moguću pomoć i nadam se da ono što dolazi nije gore od ovoga - rekao je jučer libanonski ministar zdravstva Firass Abiad, prenosi BBC. Dodao je kako su među poginulima u raketiranju i četiri medicinska tehničara, koji su se u trenutku napada zatekli u ambulantama i klinikama.

'KONKRETNE IDEJE' Veleposlanik u UN-u: Izrael nema nikakvu namjeru izvršiti kopneni napad na Libanon

Naime, prema pisanju američkog Instituta za studije rata, Izrael je 16. rujna postavio nove ciljeve vezane za susjedni Libanon. Vojsci (IDF) dali su zeleno svjetlo za vojnu kampanju, koja je ujedno nastavak rata s Hamasom koji je počeo 7. listopada 2023. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je iseljenim građanima da će se moći vratiti u svoje domove u sjevernom Izraelu. Nije pristao niti na primirje u Gazi jer smatra da bi taj period Hezbolah iskoristio samo za osnaživanje Hamasa. Toga je svjestan i generalni tajnik Hezbolaha Hassan Nasrallah. Raketiranjem izraelskih gradova riskira sveopći rat, a ako odustane, izgubit će svoju poziciju moći među militantnim skupinama.

- Konačni cilj ovog rata je da se od Izraela odmakne opasnost. Njihov cilj nije napad na druge države nego na militantne političke pokrete Hamas i Hezbolah. S obzirom na to da je Hamas sad izoliran, upravo je Hezbolah sljedeći na redu. U ovom trenutku procijenili su da imaju način na koji mogu zadati ozbiljan udarac Hezbolahu - rekao nam je vanjskopolitički analitičar Vlatko Cvrtila. Dodao je kako su Izraelci već provocirali te militante, no oni su kalkulirali u svojem odgovoru.

- Jasno je da Hezbolah nema kapacitete za rušenje izraelskih raketa i aviona. Očekuju da će Izrael, kao i 2006., pokrenuti kopnenu operaciju da bi se mogli obračunati. S druge strane, Izraelci računaju na tu neodlučnost kako bi im napravili dovoljno štete - kaže Cvrtila. Upozorio je i na nemoć Ujedinjenih naroda, koju su nekad držali mir u svijetu.

ESKALACIJA SUKOBA VIDEO Tisuće napuštaju svoje domove, Libanon je u plamenu. Izrael: Pogodili smo 1600 meta

- Nakon 2006. imamo rezoluciju UN-a za to područje koje je bilo pod monitoringom, a sad opet imamo kriznu situaciju. UN može nešto napraviti samo ako se velike sile unutar njega dogovore. Sad vidimo situaciju u Gazi, gdje stradavaju UN-ovi ljudi. U ovom trenutku njihove 'plave kacige' tu ne mogu ništa učiniti - kaže Cvrtila.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • nefra94 25.09.2024.

    I sad kriv opet izrael kad podje nejac stradavati. Koliko se sjecam hesbolah je podupro hamas. I sta sad. Poceli su rakete sakrivati kod civilnih objekata.

  • Nenok 24.09.2024.

    Zasto Hezbolah i Hamas ne naprave iron dome Koliko su raketa ispalili na izrael upoznali su iron dome jako dobro !! Samo trebaju kopirat !! Nije njima stalo do civila ni jedan posto !! Njima je cilj da sto vise civila pogine da oni mogu svijetu prezentirat kako izrael ubija civile !! A brojke od hizbolah i hamas ne treba vjerovat , po njihovim brojkama gaza bi trebala biti puna leseva !! I kad pominju brojke trebali bi rec koliko je terorista medju tim brojkama !!!

  • pajoo01 24.09.2024.

    Pomozite Izraelu da očisti Libanon od bradatih hezbolovih gm......

Komentiraj...
Vidi sve komentare