To je to što me zanima!

Dujići i demografija: Koliko je HDZ-ovaca među onih 300 tisuća iseljenih i neuhljebljenih?

Između iseljavanja i uhljebljivanja postoji uzročno-posljedična veza. Dok se prati avantura klana HDZ-ovca Nediljka Dujića, čiji članovi su svi uhljebljeni, postavlja se pitanje koliko HDZ-ovaca iseljava iz Hrvatske.
Vidi originalni članak

"U zadnjih pet godina izgubili smo nevjerojatnih 260 tisuća ljudi, što prirodnim padom, što iseljavanjem", izjavio je jučer demograf Stjepan Šterc na N1 televiziji.

Šterc tvrdi kako nije previše iznenađen, kao što navodno nisu iznenađeni ni njegovi kolege koji se bave ovom problematikom. A još su manje iznenađeni oni koji žive u ovoj državi.

"Mora se konačno shvatiti", naglasio je Šterc, "da su ključ budućnosti mladi i prema tim mladima se treba krenuti vrlo odgovorno".

Kako to izgleda u praksi?

Dovoljno je pogledati trenutno aktualni slučaj Dujić. 

Klan Dujić

Otac obitelji Nediljko Dujić, HDZ-ovac, nalazi se na čelu Hrvatskih šuma. Njegova kćer Anna "Nakaze" Dujić zaposlena je u HEP-u, a školovanje joj je platila tvrtka Gradski parking iz Šibenika. Druga kćer, Katarina, zaposlena je u Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, onom koje je odbacilo kaznenu prijavu protiv njezine sestre. Treća kćer, Gabrijela, zaposlena je u Hrvatskom lovačkom savezu. A supruga Neda Dujić radi u javnom poduzeću Šibenik ceste, gdje je primljena bez natječaja dok je suprug Nediljko bio gradonačelnik i predsjednik Nadzornog odbora.

Radi se o, brat bratu, četiri radna mjesta koja su mogla biti dodijeljena nekom kompetentnom i kvalificiranom, ali eto, poslove su dobili članice obitelji moćnog šibenskog gradonačelnika.

A potencijalni kandidati za ta radna mjesta možda su, ne znamo pouzdano, odustali od ćorava posla i uputili se u potragu za poslom u inozemstvu. Jer nisu u HDZ-u, jer nemaju moćnog oca, jer nemaju političko zaleđe. A ni perspektivu u HDZ-ovu kraju i HDZ-ovoj državi.

I to je samo jedan primjer kako se zapošljava u ovoj državi.

Javno priznanje

Sjećamo se bivšeg HDZ-ova župana upravo Šibensko-kninske županije Gorana Pauka koji se 2017. godine u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji hvalio kako je "uhljebio puno znanih i neznanih". 

"Kad bismo gledali klasično zapošljavanje, u smislu natječaja, prijave, referenci, onda bismo mogli zaključiti za svakog da se zaposlio 'preko veze'. Nema onog tko se javio za neki posao a da nije imao neku 'preporuku', neku 'vezu'. Volio bih da sam ih puno više 'uhljebio'", kazao je tada Pauk.

A što je s onima koje nije uhljebio? Vjerojatno su otišli u inozemstvo. Vjerojatno su i oni među onih "nevjerojatnih" 260 tisuća. Onih koji u najvećoj mjeri napuštaju upravo one dijelove Hrvatske u kojima je HDZ politički dominantan.

Iseljavaju li HDZ-ovci?

I sad, postavlja se zanimljivo pitanje na koje nećemo dobiti pouzdan odgovor: koliko je članova HDZ-a otišlo iz države u ovih pet ili deset godina?

Nažalost, nema statistike koja bilježi taj podatak, premda bi on bio veoma ilustrativan za priču o iseljavanju i uhljebljivanju, kao međusobno usko povezanim, uzročno-posljedičnim pojavama.

Kako raste uhljebljivanje, raste i iseljavanje. I to iz države koju vodi stranka notorna po uhljebljivanju. Ili možda slavna po tome da uhljebljuje "znane i neznane". Jer je to okosnica HDZ-ove političke privlačnosti.

Prokleti izbor

Izbor je očito jednostavan: ili ćeš ući u HDZ i probijati se do posla partijskim kanalima, ili ćeš se prepustiti tržištu rada u HDZ-ovoj državi i HDZ-ovoj ekonomiji.

Ovako, Andrej Plenković naveliko se hvali rekordnom nezaposlenošću koju svakako može pripisati iseljavanju nezaposlenih i uhljebljivanju podobnih.

Članovi i članice obitelji Dujić sigurno nikad ne bi napustila Hrvatsku, bez obzira što kćer Anna vrišti na "nakaze" i prijeti da će se "svima napiti krvi". Kao što dotična Anna sigurno neće zbog svojeg javnog ispada dobiti otkaz iz državne firme.

Neka ide kome smeta

Hrvatska je postala država za HDZ-ovce, a ostali se moraju snalaziti kako mogu. Ako se ne uspijevaju prilagoditi, uvijek mogu iseliti.
Uostalom, nije li predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svima koji se bune zbog stanja u državi poručila da "mogu iseliti ako im ovdje nije dobro"? Nije li to isto ponovio i ondašnji zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić?

I sreća za sve - za iseljenike, kao i za HDZ - da Hrvati imaju kamo otići: jedni će preko granice naći posao, plaću, sigurnost i pravnu državu, a HDZ će se riješiti nezadovoljnika, prosvjednika i oporbenjaka.

I paradoksalno, HDZ-ova vlada trebala bi spasiti hrvatsku demografiju. Obitelj Dujić javno demonstrira svoj model demografskog oporavka.

Svi ostali morat će pronaći svoj model vlastitog opstanka.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • MateoIvan74 17.10.2024.

    Kako je lijepo danas biti HDZ lopov kriminalac i nešto kao ove hdz fufe sve dobuješ od države pa onda pljuješ po ubogim vatrogascima i policajki koji spašavaju ljudske živote i imovinu a nitko ti ništa ne može, članska hdz iskaznica danas vrijedi puno više nego nekad partijska SKH iskaznica.

  • Nitko nije perfektan 17.10.2024.

    Tomica, pola uhljebljenih crvene Rijeke su SDP-ovci. Zato je Rijeka postala selendra. Kalmeta je u Zadru zapošljavao njegove? Ali druže Tom, Zadar je hit grad, lijep, uređen, čist … Ljevičari su po prirodi nesposobni.

  • Barba Jere 17.10.2024.

    Dujićke je uhvatila panika jer je brzi požar došao do njihova dvorišta, a 5 - 6 vatrogasca i dva - tri policajca stajali su ko drvena Marija na oltaru, dok su 2 vatrogasna vozila čekala ispred kuća u selu. Nije primjereno njihovo ponašanje. Ali, uhvatila ih panika.

Komentiraj...
Vidi sve komentare