To je to što me zanima!

Dretar: Vlada ne želi provoditi Zakon o sustavu obrane od tuče

Dretar je rekao da je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prilikom obilaska tog područja iznijela četiri neistine i time obmanula javnost
Vidi originalni članak

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar upozorio je u ponedjeljak na katastrofalne štete od tuče u Zagorju ustvrdivši da Vlada ne želi provoditi u djelo postojeći Zakon o sustavu obrane od tuče iako on postoji.

Dretar je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru najavio da Domovinski pokret pokreće proceduru za hitnu tematsku sjednicu saborskog Odbora za poljoprivredu te će tražiti da se poštuje Zakon o sustavu obrane od tuče koji postoji ali ga Vlada ne želi provoditi.

Podsjetivši na velike materijalne štete od tuče prošlog tjedna u Krapinsko-zagorskoj županiji, Dretar je rekao da je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prilikom obilaska tog područja iznijela četiri neistine i time obmanula javnost.

'VIŠESTRUKE KORISTI' Iako je ćelav, Dretar podržava zahtjeve frizera i poziva Vladu: 'Smanjite im PDV na 13 posto'

Prvom neistinom ocijenio je izjavu ministrice kako se obrana od tuče provodi samo na sjeverozapadu zemlje.

Ustvrdio je kako se radi o "nevjerojatnom bezobrazluku ministrice Vučković" i citirao članak Zakona o sustavu obrane od tuče koji kaže da je obrana od tuče je od interesa za RH i provodi se na branjenom području, a to je cijeli teritorij RH.

Upitao se i što znači izjava ministrice Vučković da porezni obveznici novcem financiraju protugradnu obranu u samo jednom dijelu Hrvatske. "Hoćemo li onda očuvanje dalmatinskih spomenika prepustiti novcu isključivo stanovnika koji tamo žive. Naravno da nećemo", kazao je.

Ministrica obmanjuje javnost oko učinkovitosti protugradne obrane

Dretar drži i kako ministrica Vučković obmanjuje javnost kada kaže da ne postoje dokazi o učinkovitosti protugradne obrane.

Naveo je kako izvješće Svjetske meteorološke organizacije precizno pokazuje da se ne samo mogu kvalitetno i s rezultatima provoditi procesi obrane od tuče nego se čak i preporuča vladama i znanstvenim institucijama da prošire istraživanja i povećaju ulaganja u sustave obrane od tuče.

Dretar je kazao i da ministrica Vučković laže kada je rekla da njezino ministarstvo sufinancira zaštitne mreže kao oblik čuvanja poljoprivrednih kultura od tuče te da radi i na sufinanciranju osiguranja.

ZNA I KAKO ĆE OTPLATITI DUG Drele otkrio zašto mu je propao posao s 'Vručom čučom': 'Nismo mogli naći radnike u pandemiji'

Ustvrdio je kako zaštitne mreže nisu adekvatna zaštita od tuče i poručio da se njima ne mogu štititi sve poljoprivredne kulture.

Uz to, istaknuo je, mreže nisu rješenje jer one maksimalno traju pet godina, a onda ih treba baciti.

Dretar ocjenjuje i da ministrica obmanjuje javnost kada je rekla da srebrni jodid koji se koristi u protugradnoj obrani proizvodi onečišćenje. "Još jedna apsolutna laž. Iz izvješća Svjetske meteorološke organizacije precizno stoji da sve objavljene studije pokazuju da ne postoji značajan utjecaj srebrnog jodida na okoliš i ljudsko zdravlje", kazao je.

Naveo je i kako iz dobro obaviještenih izvora saznaju da će Vlada pričekati odlazak saborskih zastupnika na ljetnu stanku i onda će krajem srpnja na sjednici pokušati progurati prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o obrani od tuče. "Građani moraju biti svjesni da će im Vlada iza leđa, pokušati ukinuti obranu od tuče. Buduće štete koje će biti u desecima i stotinama milijuna kuna snosit će novcem poreznih obveznika", rekao je.

POSLOVNI KRAH Propao Dreletov fast food Vruča čuča, dužan više od 250.000 kn

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Cipelcug 06.06.2022.

    Gospon Dretar samo naprijed.

Komentiraj...
Vidi sve komentare