To je to što me zanima!

Dignuli optužnicu: Medicinska sestra u Čakovcu ubrizgala krivo sredstvo pacijentu. Preminuo je

Zaposlenica (28) je krajem rujna prošle godine nesmotreno ubrizgala u kateter na vratu pacijenta benzin umjesto fiziološke otopine. Antun T. (62) je, unatoč pokušajima reanimacije, preminuo
Vidi originalni članak

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Čakovcu optužnicu protiv hrvatske državljanke (1993.) zbog počinjenja kaznenog djela nesavjesnog liječenja iz čl. 181. st. 8. u vezi st. 4. i st. 1.Kaznenog zakona, objavljeno je u utorak na stranicama odvjetništva.

Naime, 28-godišnja zaposlenica na Odjelu hemodijalize je 29. rujna prošle godine kao medicinska sestra zadužena za brigu o pacijentu na hemodijalizi koji je bio u sobi za izolaciju zbog kontakta s COVID-pozitivnom osobom, prilikom otpajanja pacijenta s aparata za hemodijalizu nesmotreno ubrizgala u kateter na vratu pacijenta benzin umjesto fiziološke otopine. Benzin je ušao u krvožilni sustav što je dovelo do trovanja organizma i zatajenja više organa zbog čega je 62-godišnji pacijent, Antun T. unatoč hitnim pokušajima reanimacije i liječničke pomoći, preminuo nakon sat vremena provedenih u komi.

OTKAZALI MU ORGANI Dala krivo sredstvo: Sumnjiče sestru za nesavjesno liječenje

Slučaj je podigao golemu buru u javnosti, a između ostalih je tada reagirao i ravnatelj čakovečke bolnice, doc. dr. Tomislav Novinščak, pojasnivši da se pogreška medicinske sestre dogodila se na kraju procesa dijalize pacijenta.

- Kad završi hemodijaliza, koja traje nekoliko sati, slijede dva postupka, odvajanje od dijalizatora i toaleta. S pacijentom je u tim trenucima bila djelatnica, koja je i cijelo vrijeme bila s njim, pa je radeći završne postupke dijalize pacijentu umjesto fiziološke otopine intravenozno dala medicinsko sredstvo koje se inače koristi za toaletu – kazao je tada doc. dr. Novinščak.

VILI BEROŠ: 'Nema zaključnog nalaza smrti pacijenta u čakovečkoj bolnici'

Doznajemo također da je medicinska sestra koja je Antunu T. (62) ubrizgala nedopušteno sredstvo zapravo djelatnica s velikim iskustvom i da već godinama radi na hemodijalizi. Medicinsko sredstvo za toaletu je, baš kao i fiziološka otopina, u velikom pakiranju u boci i oba sredstva jednako izgledaju, bezbojna su i prozirna, poput vode.

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS), Mario Gazić, tad je upozorio na manjak medicinskih sestara, kao i njihovu preopterećenost poslovima.

Nakon te nezabilježene tragedije priopćenjem se tada oglasio i Sindikat medicinskih sestara i tehničara. Upozorivši da se o preopterećenim zdravstvenim djelatnicima te da se o tom problemu nedostatka osoblja počne govoriti kad se dogodi tragedija poput ove u Čakovcu, umjesto da se sustavno rješavaju uska grla.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Opsjena 07.07.2021.

    odkud ovo može biti kvalificirano kao nesavjesno liječenje??

  • _MAX_ 06.07.2021.

    Pa zsar nema etiketa na ambalazi i zasto se ljekovi drze sa otrovima na istom mjestu i slicnim pakiranjima?

  • Popy_1 06.07.2021.

    Svasta kod nas radi...jel ta maloumna ili sta??

Komentiraj...
Vidi sve komentare