To je to što me zanima!

Dan kad se Nikita Hruščov u Beogradu ispričao Maršalu...

Staljin je umro u veljači 1953. godine. Samo četiri mjeseca nakon toga Jugoslavija i Sovjetski Savez obnovili su diplomatske odnose, a Tito je dvije godine poslije pozvao Hruščova u Beograd. Staljinov nasljednik u Beograd je sletio 26. svibnja 1955., dan nakon Titova službenog rođendana. Susret je pažljivo pripreman. Bila je to, pokazalo se poslije, Maršalova slatka osveta SSSR-u
Vidi originalni članak

Bio je to jedinstven slučaj u povijesti ruskog imperija. Njegovi lideri, bili oni carevi ili generalni sekretari komunističke partije, nikad nisu odlazili na noge nekome, u činu pokajanja, ali posjet Nikite Hruščova Titu 1955. godine nosi naziv “sovjetska Canossa”. U tom je alpskom gradiću moćni ali ekskomunicirani car Henrik IV. tri dana i tri noći na snijegu čekao da ga papa Grgur VII. primi kao pokajnika na koljenima, što je postalo drugo ime za poniženje. Tako je nekako bilo i u ovom slučaju, kojem je, logično, prethodio gadan sukob.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 20

  • tico123 26.05.2024.

    crveni su bili i ostali sam mi žao kaj i istakli crvene komunjare

  • Hrvat u metropoli 26.05.2024.

    Maršale hvala ti na svoj radosti. Uvijek ćemo se ponositi da je jedna takva veličina od čovjeka bila državnik nama Hrvatima. Najveći sin što ga je majka Hrvatska ikad dala.

  • KCboris 26.05.2024.

    raseta, ajde malo o stricu generalu, mislim titovom generalu andriji!

Komentiraj...
Vidi sve komentare