To je to što me zanima!

Čvarci naši svagdašnji, fini i blagoslovljeni nam uvijek bili...

Svećenik za masno: Kolinje u Kutjevu ne može proći bez Ivice Fistrića, koji krsti slavonske delicije. Njegova specijalnost su, kažu Slavonci, čvarci i svi traže savjet
Vidi originalni članak

Posljednjih dana posebna atrakcija među stanovnicima Kutjeva je njihov sugrađanin Ivica Fistrić. Kako bi uveličao dane kolinja, odjeven u svećeničku odjeću, obilazi kolinja i “krsti” najpoznatije slavonske specijalitete – čvarke.

Od početka studenog Fistrić, kojeg prijatelji od milja zovu Fio, gotovo svakog dana dolazi u dvorište kod nekog drugoga Kutjevčanina kako bi s njima sudjelovao u tradicionalnom slavonskom kolinju.

S krštenjima je počeo kako su gradom krenula kolinja po dvorištima obiteljskih kuća. Njegova specijalnost su, kažu Slavonci, čvarci te svi traže od njega savjete ili ga nakon njihove pripreme zamole da ih proba i da kaže svoj sud.

Kako su krštenja mošta završila prošlog mjeseca, Ivica Fistrić je s “krštenja” vina prešao na ukusne čvarke.

- S ponosom nosi titulu vinskog biskupa pa je svake godine prisutan kad se krsti vino. To nikako ne može proći bez njega. Kako izgleda u ovoj svećeničkoj odjeći, bez problema bismo ga mogli zamijeniti za pravog svećenika. Ništa lošije mu ne ide ni posveta čvaraka, za koje vjerujemo da su najbolje jelo u Slavoniji – rekli su Kutjevčani u šali.

S krštenjem obožavanih slavonskih čvaraka Fistrić je, našalio se, počeo da bi u hladnim zimskim mjesecima nešto zaradio, a usput se dobro najeo i proveselio s prijateljima. Svi se nadaju kako će krštenje čvaraka prerasti u tradiciju koja će dugo potrajati.

Idi na 24sata

Komentari 46

  • dani22 12.12.2015.

    mogu se pohvalit da psa hranim najskupljom hranomm....čvarcima hehe....kod nas u slavoniji to nece niko da jeede samo udaramo po kobasici

  • tono92 12.12.2015.

    jooj kak svi misle da ide metak u glavu , nenene metak se stavi u onaj pistolj i nategne se onda se on prisloni na glavu i tak izbaci onu iglu direkt u glavu a ne metak , znam ja jednog lika kaj je sam iso klat svinju od 300 i vise kila pa.mu je bjezala po dvoristu i srusila ga par puta i uzeo kalas iz kuce i cijelu je izresetao hahahaha to je bilo 90god kad se nisam ni rodio al evo morao sam napisat

  • bubasvaba666 11.12.2015.

    Čvarci postali delicija ima i razloga sramotna cijena 150 kn kilogram trebamo se zamisliti što će biti za 5 godina ispada kao da nikad nije bilo kolinja .Svatko gleda svoju dobit pogotovo uzgajivači svinja šunku i ostalo će prodavati za 12 kn kg gdje je tu dobit ,zatim će kazati ne isplati se hraniti svinje .

Komentiraj...
Vidi sve komentare