Vrijedne ruke Podravkinih majstora slatke kuhinje drugu su godinu zaredom nadmašile same sebe i za 4. festival slastica Slatki gušti na zagrebačkom Zrinjevcu napravili mega tortu tešku čak 650 kilograma. U izradi i ukrašavanju pomogli su im učenici Hotelijersko-turističkog učilišta u Zagrebu, koji su i dijelili tortu. Više stotina posjetitelja uz skromni prilog moglo je degustirati Podravkino čudo od torte na tri kata. Šnita je bilo dovoljno za sve, čak 3200. Sav sakupljeni novac namijenjen je za nabavu opreme Hotelijersko-turističke škole.
Podravkini promotori kulinarstva biskvit su izradili od smjese za muffine i čokoladne muffine, a kreme su bile s lino ladom, nadjevom od višanja i kremom od jagoda. Osam ljudi pripremalo ju je dva dana. U četvrtak popodne ispekli su biskvite, a u petak od 8 do 15 sati "mućkali" su kreme. Tortu su napravili u velikoj kuhinji Podravke i hladnjačom je dovezli na Zrinjevac.
Dražen Đurišević, voditelj promotora kulinarstva u Podravci, kazao nam je kako su do Zagreba morali voziti jako polako kako se torta ne bi oštetila.
- Lani se pokazao jako veliki interes stoga smo odlučili ponovno sudjelovati i donirati nekoga. Želja nam je da ovo postane tradicionalna aktivnost u kojoj Podravka časti posjetitelje festivala Slatki gušti, a ove godine smatrali smo da bi bilo najbolje donirati naše mlade slastičare kojima uvijek nedostaje neke opreme - rekla je Marinka Akrap, direktorica korporativnih i marketinških komunikacija Podravke.
Marija iz 'Frajli': Omiljeni slatkiš mi je biftek s malo džema
Posjetitelje su tijekom manifestacije zabavljale četiri vesele i osebujne djevojke iz novosadskog benda 'Frajle'. Iskoristile su priliku kako bi ih pozvale da im se pridruže na dva proljetna koncerta u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Prvi 29. travnja je rasprodan, no ulaznice su još u prodaji za sljedeći dan, 30. travnja.
- Prvi put smo na festivalu i čule smo da je pravi spektakl. Željno čekamo da probamo to čudo od torte. Nevena i Nata jako vole slatkiše dok je meni omiljeni slatkiš biftek s malo džema - našalila se Marija Mirković. U Zagrebu su nastupale više puta, a posebno im je u sjećanju ostao nastup u veljači u Lisinskom za akciju 'Sve za nju'.
- Rekli su nam da očekujemo malo suzdržaniju publiku, no bilo je vatreno. Publika nas je oduševila, bili su raspoloženi za pjesmu od prvih naših taktova i zaista smo uživale. Nadamo se da će i na ova dva koncerta atmosfera biti jednako vruća - rekle su Frajle.
Sastojci potrebni za mega tortu:
Čokoladni muffins - 60 kilograma
Muffins - 60 kilograma
Nadjev od višanja - 20 kilograma
Lino lada - 20 kilograma
Kompot od višanja - 20 kilograma
Tekući biljni šlag Dolcela - 50 litara
Krema od vanilije Dolcela - 60 kilograma
Šlag pjena Dolcela - 20 kilograma
Jaja - 500 komada
Mlijeko - 20 litara
Ulje - 50 litara