Cijena kakaovca narasla je za 150 posto te je trenutačno najveća u posljednjih pola stoljeća, piše Danas.hr.
Poskupljenje kakaovca povećava troškove velikih proizvođača čokolade i slatkog koji će ih na kraju morati korigirati svoje cijene proizvoda.
- U zadnjih godinu dana cijena kakaovca je porasla više od dva i pol puta, kakaovac je sastavni dio svakog slatkog proizvoda, uključujući i čokoladu. Riječ je o relativno slaboj berbi kakaovca u zapadnoj Africi, gotovo sav kakaovac dolazi iz zapadne Afrike i to je dovelo do toga da je porasla cijena - kazao je za RTL Danas Mario Müller, član Uprave Kraša.
Ovakvo kretanje cijena utječe na poslovanje svih proizvođača na svijetu, pa tako i hrvatskih.
- Vjerujem, kao i svi ostali proizvođači da ćemo biti prisiljeni nešto korigirati svoje cijene u narednom periodu, uvjeren sam da to neće biti veliki postotak povećanja, ni približno ovome o čemu sam ranije govorio o rastu cijene sirovina, ali ako cijena bude ostala na ovom nivou mi ćemo biti prisiljeni blago korigirati cijene. 10-ak posto, ne više od toga - ističe Müller.
Neki dobavljači, već su najavili nove cjenike. Zbog porasta cijene kakaovca, cijene će morati dizati i proizvođači slastica.
- Cijene će vjerojatno skočiti i do 200 posto, od danas pa do sljedeće godine, ali uglavnom dobavljači si isto ne mogu pomoći - ističe Darko Židak, vlasnik slastičarnice u Sesvetama.
O cijenama torti i kolača kaže da će zavisiti o tome koliko koji kolač sadržava čokolade.
- Nije problem toliko u cijeni, jer kupci su uvijek spremni platiti za nešto dobro, lijepo i fino, veći je problem hoće li čokolade biti ili je neće biti, rekao je.