Mi sami ne bismo trebali imati problema ni s dovoljnim količinama ulja ni s cijenama. No otvoreno smo tržište, pa trgovci na njemu nemaju sentimenta, kaže agroekonomist
Vidi originalni članak
Cijena jestivoga, konzumnog ulja, u protekle dvije godine porasla je i do 75 posto, a kako je riječ o jednoj od osnovnih namirnica u našim kuhinjama, to je velik udar na džep građana. Hrvatska kućanstva velik dio budžeta troše ne hranu - ne zato što jedemo više od drugih nego zato što zarađujemo manje, a cijene hrane su nam “europske”. Mnogo manje od “zapadnjaka” hranimo se u restoranima, više kuhamo kod kuće, a ulje je pritom nezaobilazna namirnica za većinu. Litra nije tako davno koštala deset, a sad je i 18 kuna. Zašto, objašnjavaju nam stručnjaci - Zvjezdana Blažić, savjetnica za poljoprivredno-prehrambenu industriju i prof. dr. sc. Ivo Grgić, agroekonomist s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.