Češalj za brice, penitela, češalj za štence..., svaki je jedinstven i ručno izrađen, a svatko tko navrati do Centra za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja u Pićnu može vidjeti ovu zanimljivu izložbu češljeva od roga boškarina.
Izložba je pripremljena u suradnji sa Starim selom Kumrovec. Češljarstvo je tradicija oba područja, a brojni posjetitelji već su se uvjerili u ljepotu češljeva koji dolaze iz radionica dva majstora - Antuna Penezića iz Gornjeg Škrnika nedaleko od Kumrovca i Alojza Serga iz mjesta Šimunici, općine Pićan.
- Alojz Sergo češljeve od roga počeo je izrađivati još 40-ih godina prošlog stoljeća, a kad se zaposlio je prestao. Prije nekoliko godina obnovio je svoj zanat - kaže Mirjana Margetić, kustosica muzeja. Obradu roga, tehnologiju izrade, kao i alat razvijao je godinama pa su nabavljeni priručna preša (pomagalo koje se koristilo u knjigovežnici za prešanje knjiga) i grijalica na plin te su izrađene šablone. U početku se radilo sve ručno. Za napraviti jedan češalj, kaže Margetić, trebalo je i cijeli dan. I dok Alojz Sergo koristi tehnologiju kojom se rog goveda kuha u ulju da omekša, potom preša i na kraju zaglađuje staklom, Antun Penezić svoje češljeve izrađuje u sedam faza. Rog se kuha u vreloj vodi i preša u metalnoj preši na 120 do 150 Celzijevih stupnjeva.
Na izložbi je predstavljena i njegova bogata zbirka nakita te ukrasnih predmeta od kosti.