To je to što me zanima!

Čarolija u kuhinji: Kod Martine svijetle škampi, kolači i tijesto

ULJE I ZAČINI: Zagrepčanka Martina Županić kaže da je tajna svjetlećeg efekta u miješanju raznih vrsta ulja i masti te njihovu kombiniranju na temperaturama
Vidi originalni članak

Kći je neki dan u vrtiću rekla da neće jesti bananu jer njezina mama radi banane koje svijetle, govori Martina Županić (31). Iz kuhinje ove Zagrepčanke izlaze prava mala čudesa, a jela koja pripravi zabljesnut će svakoga.

I to doslovno, jer kod nje svijetle tjestenina, kolači, škampi, dagnje, meso, palačinke... Zasvijetlili su i neki tradicionalni recepti poput orahnjače, palente i ćevapa. Recepte razvija metodom pokušaja i pogrešaka pa puno hrane završi u smeću prije nego što konačno zasvijetli. Kao i sve dobre ideje, i ova se razvila iz ljubavi. Martina kaže da je priča o svijetlećoj hrani ustvari ljubavna priča. Gledajući film sa zaručnikom, u krilo joj je pao komadić čipsa.

“Kako bi samo bilo fora da taj čips može svijetliti u mraku”, našalila se tada sa Steveom (41) ne sluteći da će se projekt u samo nekoliko mjeseci razmahati. Svako jutro nakon što otpravi dijete u vrtić, Martina odlazi u kuhinju i tamo kuha, miješa, isprobava i kemija. Iako hranu koja svijetli u mraku radi tek od početka ove godine, već je osmislila recepte za nekoliko desetaka različitih jela.

Prvo je napravila svjetleći žele, potom svjetleće američke palačinke, a zatim sve ostalo.

Danas mladi par ima inovativni koncept te želju za otvaranjem vlastitog lanca tematskih restorana koji će jednog dana početi donositi novac u kuću i spojiti ovu malu raštrkanu obitelj. Trenutačno vode blog Lumabites na kojem podrobno opisuju svoj projekt u nastajanju. No kao svi kuharski majstori, ni Martina ne želi otkriti tajne kojima postiže da njezina hrana svijetli pod UV lampama.

- U početku sam koristila tonik vodu. Ona ima sastojak kinin koji se inače koristi u lijeku za malariju. Ako ga umiješate u hranu, ona svijetli pod UV rasvjetom. No zbog šećera u toniku i činjenice da ne može ići u svaki recept, odlučila sam ga prestati koristiti, a i inače u kuhanju nastojim stavljati samo zdrave namirnice.

Tajna svjetlećeg efekta je u miješanju raznih vrsta ulja, začina i masti te njihovu kombiniranju na raznim temperaturama. U mojoj hrani najnezdraviji sastojak je šećer, ali njega nastojim stavljati u što manjim količinama. Ništa drugo nikome ne otkrivam -­ kaže Martina. Dodaje da svjetleća hrana nije njen izum jer se kinin dosad stavljao u žele. No,s ovom idejom nitko u svijetu do sada nije otišao tako daleko kao ona.

Martina začine nabavlja sa svih strana svijeta, pa i od probranih hrvatskih poljoprivrednika. Kako joj zaručnik živi na granici s Kanadom, pomaže joj oko nabavke namirnica iz Sjedinjenih Američkih Država.

On je, osim Martine, jedini koji zna recepte, jer nakon što ih Martina razvije, isprobava ih kako bi ih prilagodili američkom tržištu. Ni Steve ni Martina po struci nisu kuhari. On se u SAD- u brine za telekomunikacijsku infrastrukturu, a Martina je sanitarni tehničar.

- Još kao mala voljela sam kuhati. I uvijek sam eksperimentirala. Mama mi je uvijek prigovarala zbog sastojaka koje sam kombinirala. Ako jednog dana otvorimo restoran, mislim da joj moje eksperimentiranje više neće smetati - govori nam uz smiješak Martina Županić.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • krnjevo 25.11.2014.

    Uz dužno poštovanje kulinarskoj umjetnici, zaista ne kužim, čemu toliki trud i bacanje hrane? Zar se ta hrana koja nije uspjela od prve zasvjetliti nije ipak mogla pojesti? Ili pokloniti nekome gladnome? Njemu sigurno nije bitno hoće li mu svjetliti dok ju stavlja u usta.

  • blonde 25.11.2014.

    ne, hvala, ja takvo nešto ne bi jela, možda izgleda lijepo, ali ne mora biti i zdravo, najsigurnija sam uz jednostavne i prirodne sastojke, čak ni kolači sa umjetnim bojama me ne privlače, sve je to samo za gledanje....

  • 25.11.2014.

    svašta smo čitali na ovom portalu ali ovo je nr 1 glupost

Komentiraj...
Vidi sve komentare