U selu Drašći Vrh u Žumberku za sada znamo za 34 oboljelih od salmonele, no taj broj nije konačan, potvrdio je dr. Bernard Kaić iz Službe za epidemiologiju HZJZ-a. Ljudi su se zarazili 22. srpnja na seoskom proštenju konzumirajući janjetinu i odojak koji nisu bili svježe pečeni.
Meso je pečeno ranije i dugo je stajalo...
- Na tom proštenju bilo je više od 50 gostiju i to ne samo iz Hrvatske. Naši epidemiolozi su na terenu pa ondje u komunikaciji s oboljelima doznaju za nove slučajeve jer se nisu odmah svi javili liječnicima. Zato kažem da broj zaraženih nije konačan. Prema informacijama koje su dobili na terenu, meso janjetine i odojka bilo je pečeno ranije pa je dugo stajalo te su se razboljeli i oni koji su jeli među prvima. Dio ljudi nosio ga je doma i konzumirali su te ostatke koji su već bili odstajali. Hospitalizirano je devet pacijenata u nekoliko bolnica, a među njima i dijete pedijatrijskog uzrasta.
- Mi smo kraće zadržali svega nekoliko pacijenata koji su se javili u bolnicu. Dijete je također kod nas i zadržali smo ga nešto duže, no dobrog je stanja i ubrzo ćemo ga pustiti kući - potvrdio je dr. Vladimir Bauer iz OB-a Karlovac.
Salmonela u iznimnim slučajevima može dovesti i do smrti
Zaraza salmonelom u iznimnim slučajevima može dovesti do smrti, a najčešći simptomi su mučnina, proljev i povraćanje. Zaražena hrana nema specifičan miris ni promjene izgleda pa je zato važan oprez prilikom pripreme hrane, osobito ljeti na visokim temperaturama. Inkubacija traje do dva dana, a simptomi najčešće prolaze spontano nakon pet dana.
U težim slučajevima uglavnom se u bolnicama intravenozno nadoknađuje izgubljena tekućina.